Danemarca va dona Ucrainei un nou pachet de ajutor militar, în valoare de 5,8 miliarde de coroane daneze, echivalentul a 777 de milioane de euro, ce va include tancuri, vehicule de luptă ale infanteriei, muniţii pentru tancuri şi mitraliere antiaeriene, a anunţat marţi Ministerul danez al Apărării, potrivit agenţiilor Reuters şi AFP, conform Agerpres.

Cea mai mare parte a acestui ajutor, respectiv echipamente însumând 4,3 miliarde de coroane, va fi livrat Kievului anul acesta, alte echipamente în valoare de 1,4 miliarde anul viitor şi o diferenţă de 52 de milioane de coroane în 2025.

"După mai mult de un an şi jumătate de război, aproape ne-am epuizat stocurile de apărare. În consecinţă, acum ne concentrăm pe achiziţii mai ţintite şi pe cooperare internaţională, adaptate nevoilor pe care Ucraina le are aici şi acum", a declarat ministrul danez de externe Lars Lokke Rasmussen.

Acesta este al 12-lea pachet de ajutor militar pe care Danemarca îl oferă Ucrainei de când Rusia a atacat această ţară în februarie 2022.

Şefa guvernului danez, Mette Frederiksen, a dispus crearea un fond special finanţat din bugetul Danemarcei şi destinat achiziţiei de arme şi muniţii pentru Ucraina. Ea a anunţat în luna mai că Danemarca va dona Ucrainei echipamente militare în valoare de încă 2,4 miliarde de euro achiziţionate prin acest fond, care anterior a mai fost alimentat de guvernul de la Copenhaga cu aproape un miliard de euro.

Danemarca, Germania, Olanda şi Belgia au format un consorţiu prin care au promis Ucrainei 178 de tancuri Leopard 1A5, fabricate în anii '80, dar care nu au fost folosite de mult timp şi necesită recondiţionare. Danemarca a început deja instrucţia tanchiştilor ucraineni pe aceste tancuri. Potrivit unui ofiţer danez citat de Forbes, pentru programul de instrucţie armata daneză a pus în funcţiune şase tancuri Leopard luate din muzee, întrucât acestea erau într-o stare aparent mai bună decât cele care au stat în depozite aproape două decenii.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri