Rusia a condamnat luni decizia Danemarcei şi a Regatului Ţărilor de Jos de a dona Ucrainei avioane de luptă F-16, avertizând că această acţiune va escalada conflictul, informează Reuters, conform Agerpres.

Duminică, Danemarca şi Olanda au anunţat că vor furniza aparate F-16 Ucrainei, primele şase urmând să fie livrate în jurul Anului Nou.

"Faptul că Danemarca a decis acum să doneze 19 avioane F-16 Ucrainei duce la escaladarea conflictului", a declarat ambasadorul rus Vladimir Barbin într-un comunicat citat de agenţia daneză de presă Ritzau.

"Ascunzându-se în spatele unei premise că Ucraina însăşi trebuie să determine condiţiile pentru pace, Danemarca încearcă cu acţiunile şi cuvintele ei să lase Ucraina fără altă opţiune decât să continue confruntarea militară cu Rusia", a adăugat el. Potrivit ministrului danez al apărării Jakob Ellemann-Jensen, Ucraina poate folosi avioanele F-16 donate doar în interiorul propriului teritoriu.

"Donăm armele cu condiţia ca ele să fie folosite pentru a alunga inamicul de pe teritoriul Ucrainei. Şi nu mai departe de atât", a declarat Ellemann-Jensen luni. "Acestea sunt condiţiile, fie că este vorba de tancuri, de avioane de luptă sau altceva", a notat el.

Danemarca va livra 19 avioane în total. Olanda are 42 de F-16 disponibile în total, dar încă nu a decis dacă toate vor fi donate. Duminică, preşedintele ucrainean Volodomir Zelenski a declarat că avioanele vor întări apărarea antiaeriană a Ucrainei şi vor ajuta la contraofensiva împotriva forţelor ruse.

Sursa foto: Shutterstock.com / Mike Mareen

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri