Fondul Monetar International (FMI) si-a prezentat previziunile de crestere a economiei japoneze, in anul 2006, insa a reamintit autoritatilor de la Tokyo sa profite de acesta crestere, pentru efectuarea de reforme si pentru a redresa situatia bugetara.

In raportul sau anual (Articolul IV) despre Japonia, publicat vineri, FMI-ul a prezentat o crestere de 2,9%, in anul 2006, in loc de 2,75% care era nivelul inca estimat in luna mai. Pentru anul 2007, este prevazuta o incetinire a cresterii, la nivelul de 2,1%. "Ajustarea care trebuia facuta dupa explozia economica este aproape incheiata. Activitatea economica creste intr-un ritm sustinut, din cauza cererii interne", a subliniat FMI. "Sectoarele financiare si intreprinderile continua sa se dezvolte, iar restructurarile determina castiguri la nivel de productivitate si cresterea beneficiilor", indica aceeasi sursa.

Indicele preturilor de consum ar trebui sa creasca la 0,6% in anul 2006 si in anul 2007, dupa mai multi ani de deflatie. FMI a avertizat, totodata ca "desi consolidarea bugetara este pe drumul cel bun, dezechilibrele raman importante".

In afara cheltuielilor sociale, deficitul bugetului japonez se va reduce la 2,5%, in anul 2006 dupa 3% din PIB in anul 2005. Datoria Japoniei se cifreaza insa la 90% din PIB, ceea ce inseamna una dintre cele mai mari datorii ale tarilor industrializate, se aminteste din aceeasi sursa, FMI solicitand autoritatilor japoneze sa faca mai multe eforturi pentru a o reduce.

Institutia monetara internationala solicita, de asemenea, o mai mare flexibilitate a pietei de munca si a liberalizarii pietei, pentru a imbunatati nivelul de productivitate. FMI a mai sugerat si ca Banca Japoniei sa isi formuleze mai clar obiectivele referitoare la taxe, intr-un mediu de inflatie aproape zero.