Autoritatea de Reglementare în domeniul nuclear din Japonia a anunţat miercuri că renunţă la veto-ul pe care îl menţinea, din motive de securitate, în legătură cu centrala Kashiwazaki-Kariwa, considerată a fi cea mai mare din lume după capacitate, ceea ce deschide drumul pentru o eventuală reactivare a acesteia, relatează agenţia EFE, conform Agerpres.

Autoritatea nucleară niponă (NRA) a decis miercuri să retragă interdicţia de facto care se aplica operaţiunilor acestei centrale, situate în Niigata (nod-est de Tokio) de mai bine de doi ani, deoarece s-a considerat că măsurile sale de prevenire a atacurilor teroriste nu erau suficiente.

Reglementatorul nipon a concluzionat acum că operatorul centralei, Tokyo Electric Power Company (TEPCO), şi-a îmbunătăţit măsurile în acest sens, după mai bine de 4.000 de ore de inspecţii la instalaţii.

Cu o capacitate de circa 8.212 MW, care o poziţionează drept cea mai mare din lume, Kashiwazaki-Kariwa nu este operaţională din momentul deciziei autorităţilor de oprire a unităţilor nucleare după dezastrul de la Fukushima, din martie 2011, care a determinat revizuirea protocoalelor de securitate la toate centralele din ţară.

Guvernul Japoniei, TEPCO şi alte companii energetice nipone au militat pentru reactivarea tuturor centralelor nucleare naţionale care îndeplinesc noul cadrul de securitate, însă în multe cazuri redeschiderea centralelor s-a lovit de opoziţia populaţiei locale sau de alte obstacole de reglementare şi juridice.

Datorită capacităţii sale, centrala Kashiwazaki-Kariwa este un element cheie în planul naţional de aprovizionare cu energie al TEPCO, însă pentru reactivarea sa va trebui să fie obţinut acordul cetăţenilor din zonele limitrofe instalaţiilor. Japonia are în prezent 27 de reactoare nucleare oprite permanent, 21 dezactivate temporar (printre care şi cele şapte de la Kashiwazaki-Kariwa), şi alte 12 operaţionale.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri