O rezolvare mai rapidă a luptelor din Gaza ar putea ajuta la limitarea dezbinărilor civile ce ar risca să-i stimuleze pe oameni să se alăture militanţilor palestinieni, a declarat principalul consilier militar al preşedintelui american Joe Biden, potrivit Reuters.

Generalul Charles Q. Brown, şeful de stat-major, a declarat că obiectivul declarat al Israelului pentru campania sa militară din Gaza - distrugerea completă a grupării militante Hamas care conduce teritoriul - a fost "un ordin destul de mare", scrie Agerpres.

Dar el a mai spus că Israelul se concentrează pe vizarea conducerii superioare a Hamas, ceea ce ar putea fi realizat mai repede.
"Cred că, cu cât durează mai mult, cu atât poate deveni mai greu", a declarat Brown reporterilor înainte de a ajunge joi în Japonia, în primele sale remarci detaliate despre acest conflict vechi de o lună.

Israelul a lansat o ofensivă terestră şi aeriană împotriva Hamas în Fâşia Gaza după ce bărbaţi înarmaţi au trecut din mica enclavă în sudul Israelului pe 7 octombrie, omorând 1.400 de persoane şi luând ostatice alte aproximativ 240.

Oficialii palestinieni au declarat că 10.569 de locuitori din Gaza au fost ucişi până miercuri, aproximativ 40% dintre ei fiind copii, iar problemele umanitare sunt în creştere. Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a declarat miercuri că numărul civililor ucişi în Gaza arată că există ceva "în mod clar în neregulă" cu operaţiunile militare ale Israelului.

Brown, care a preluat funcţia de ofiţer superior al armatei americane cu puţin peste o lună în urmă, şi-a exprimat încrederea că Israelul respectă legile războiului în Gaza.

El a mai spus că există loc pentru ca armata israeliană să-şi îmbunătăţească explicaţiile publice cu privire la comportamentul său şi că a ridicat această problemă cu omologul său israelian.

"Există loc de îmbunătăţire pe baza a ceea ce vedem", a spus Brown. "Ceea ce am vorbit cu el este cum demonstrăm - nu numai cu videouri, ci şi în timp ce vorbesc despre atacuri - de ce lovesc în unele locuri, oferind mai mult context atacului", a adăugat el.
Întrebat dacă este îngrijorat că numărul mare de civili palestinieni morţi ar putea împinge oamenii să se alăture militanţilor, Brown a spus: "Da, foarte mult. Şi cred că trebuie să fim atenţi la asta."

"De aceea, atunci când vorbim despre timp - cu cât ajungi mai repede la un punct în care opreşti ostilităţile, ai mai puţine conflicte pentru populaţia civilă care ar putea determina pe cineva să-şi dorească să devină un viitor membru al Hamas", a spus el.

Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu i-a avertizat pe israelieni că ţara se află într-un "război dur", care va fi, de asemenea, lung.

Israelul a acuzat Hamas pentru moartea civililor din Gaza, spunând că foloseşte civili ca scuturi umane şi ascunde arme şi centre de operaţiuni în zone rezidenţiale.

Brown nu a pledat pentru o campanie scurtă şi nici nu şi-a exprimat punctul de vedere cu privire la cât ar trebui să dureze operaţiunea israeliană din Gaza. Consilierul preşedintelui Biden a supravegheat campaniile aeriene din Orientul Mijlociu în trecut, inclusiv în timpul bătăliei pentru recucerirea oraşelor din Irak de la militanţii Statului Islamic. El a spus că unele campanii militare pot dura mai mult decât se aşteaptă.

"(Aproape) fiecare conflict în care am fost implicat de-a lungul carierei mele militare a durat puţin mai mult decât şi-ar fi imaginat majoritatea oamenilor. Aşa că trebuie să ne pregătim pentru asta", a spus el.

Sursa foto: Anas-Mohammed / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri