Producatorul de bauturi alcoolice Bacardi a anuntat ca va relansa marca de rom Havana Club, in Statele Unite ale Americii, dupa ce a castigat in instanta in fata guvernului cubanez si a firmei franceze Pernod Ricard.

Oficiul pentru marci al SUA a declarat, saptamana trecuta, ca perioada de inregistrare a marcii cubaneze a expirat. Romul Havana Club produs de firma Bacardi se bazeaza pe o reteta originala a familiei Arechabala, creata in anul 1935 si exportata in Statele Unite si in alte tari, au declarat, marti, reprezentantii companiei Bacardi. in anul 1960, compania lui Arechabala si toate activele acesteia au fost confiscate de guvernul cubanez. Compania privata Bacardi a cumparat marca de la familia Arechabala in anii 1990, anunta NewsIn.

intre timp, o asociere de tip joint-venture intre guvernul cubanez si compania Pernod Ricard a lansat pe piata un rom, folosind brandul Havana Club.

Potrivit sentintei date in cazul judecat la Curtea Suprema a Statelor Unite ale Americii, joint venture-ul cubanezo-francez nu are niciun drept asupra acestei marci in SUA.

Decizia Oficiului pentru marci a SUA, datata 3 august, a survenit dupa ce autoritatile americane nu i-au acordat guvernului cubanez licenta necesara pentru reinnoirea inregistrarii marcii.