Fred Olsen, miliardarul norvegian in varsta de 86 de ani care conduce compania de ceasuri Timex, este un marinar de talie mondiala, un pionier in industria petroliera si in prezent este in fruntea unei revolutii, cea a energiei regenerabile. In plus, despre el se spune ca ar fi inspirat un personaj din serialul animat The Simpsons.

Fred Olsen a mostenit de la familie un adevarat imperiu al vaselor, insa a ales sa isi construiasca propriul drum in afaceri, nebatatorit de nimeni. Asa ca, in loc sa mearga la facultate, el a petrecut doi ani la bordul vasului Bruno, in timp ce transporta banane din Insulele Canare in Scandinavia si coniac din Bordeaux in Mediterana. In acest timp a studiat sistemele mecanice ale vasului, dar si felul in care se gestionau marfurile. "A fost mai bine pentru mine decat un MBA, mai bun si decat o diploma de inginer. Nicio diploma nu ar fi putut sa imi asigure o asa educatie", spune Olsen, citat de Fortune.com.

El nu este primul exemplu de business-man care reuseste fara o educatie stricta in acest sens. Alte exemple sunt Steve Jobs, care a creat produsele revolutionare Apple, Bill Gates, care si-a urmat pasiune pentru programare si a construit Microsoft, dar si Richard Branson, care a schimbat multe in domeniul muzical si aerian.

Colectie de afaceri de familie

Mostenitor al unei averi colosale dintr-o afacere in transportul maritim, Olsen s-a comportat in afaceri ca un marinar iscusit si a directionat afacerile de familie in alte directii: a condus revolutia petrolului din Marea Nordului, devenind apoi unul dintre pionierii energiei eoliene. La finalul anilor '60, Olsen a condus primul grup norvegian care a forat petrol in Marea Nordului. La scurt timp dupa aceea, compania sa a facut prima descoperire in Ekofisk, unul dintre cele mai mari campuri petroliere de adancime descoperite vreodata. De altfel, Olsen a cofinantat apoi prima companie petroliera privata din Norvegia, Saga Petroleum, ceea ce a ajutat tara sa in castigarea expertizei cu privire la produsele si serviciile petroliere. Astfel, Norvegia a devenit una dintre cele mai bogate natiuni din lume.

Incepand din 1990, el a investit peste 1 miliard de dolari in energia regenerabila, fiind acum cel mai mare furnizor independent de energie eoliana din Marea Britanie. Companiile sale au instalat, in 2014, una din cinci turbine in Europa. Tot el va instala si prima ferma eoliana maritima in Statele Unite, in afara coastei Rhode Island.

Lipsa mea de educatie formala este un avantaj fantastic.

Pasiunea lui pentru afaceri nu se opreste, insa, la energie si petrol. Atunci cand nu face "valuri" in aceste industrii, miliardarul norvegian se pozitioneaza ca unul dintre cei mai buni designeri de ceasuri din lume. Alaturi de fiica sa, Anette, in varsta de 58 de ani, el controleaza Timex, al doilea cel mai mare vanzator de ceasuri din SUA, dupa Fossil. Olsen insusi a fondat linia de ceasuri sportive, dupa ce a creat modelul Ironman Triathlon in anii '80. Mai tarziu, in 1984, a creat un ceas inteligent, Data Link, dezvoltat impreuna cu Microsoft. Olsen se descrie ca un designer si un inventator si spune transant: "Lipsa mea de educatie formala este un avantaj fantastic".

Personaj de serial - omul cu nas acvilin din The Simpsons

Magnatul a transcens insa mediul de afaceri si a ajuns si intr-o zona mai putin serioasa, cea a desenelor animate. Multi l-au asemanat cu celebrul personaj din serialul The Simpsons, C. Montgomery Burns, asemanarile fiind date de nasul sau acvilin si scalpul lipsit de par. De altfel, multi au spus ca cel care a creat serialul, Matt Groening, a fost inspirat de figura celebrului miliardar, insa acesta a spus ca orice asemenare este "o pura coincidenta".

Reflectand la intreaga sa activitate din afaceri si din viata personala, Fred Olsen spune, oximoronic, ca schimbarea a fost singura constanta. "Atat produsele, cat si afacerile de familie, sunt conduse dupa circuri de viata (...) De aceea e important sa prinzi valul, sa inovezi si sa aduci schimbare".

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri