Majoritatea alegatoriilor greci a respins reformele propuse de creditorii internationali intr-un referendum crucial care ar putea duce Grecia la iesirea din zona euro. Premierul grec Alexis Tsipras a declarat ca grecii nu au votat sa iasa din Europa si ca, de luni, se vor intoarce la negocierile cu creditorii, scrie CNBC.

Stelios Kouloglou, parlamentar European din partea partidului Syriza, a declarat ca nimeni nu a prevazut acest rezultat. “Chiar si cu bancile inchise, oamenii nu pot obtine banii de nicaieri. Si totusi, mai mult de 60% dintre ei au votat aratandu-si sprijinul pentru Guvern. Este un vot important.” Kouloglou a mai spus ca a propunerea creditoritoriilor internationali si votata duminica, la referendum, “nu era practica’’.

Dupa aflarea rezultatelor, duminica seara, liderul opozitiei, Antonis Samaras, a demisionat de la conducerea partidului Noua Democratie.
‘’Cred ca este sfarsitul – Grecia va trebui, in final, sa paraseasca zona euro’’, a afirmat Philippa Malmgren, fondatoarea grupului de consultanta DRPM. Ea a mai spus ca o optiune pentru Grecia ar fi sa renunte temporar la moneda unica si sa o reintroduca dupa ce isi va reduce din datorii.

Daca Grecia decide sa iasa din zona euro, va fi prima tara care va renunta la moneda introdusa initial in 1999. Totodata, se va crea un precendent ingrijorator, din moment ce tratatul Uniunii Europene a fost conceput ca irevocabil.

Are cineva curaj sa "cumpere"...
Citeste si: Are cineva curaj sa "cumpere" panica greceasca?


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Alarma falsa pe pietele financiare dupa votul din Grecia