Cu opt luni inainte de alegerile prezidentiale, guvernul francez a anuntat joi un nou pachet de masuri pentru reducerea somajului, in special pentru tinerii din suburbiile devaforizate ale oraselor mari, si doreste ca numarul somerilor sa scada sub doua milioane.
Acesta este noul obiectiv al guvernului condus de Dominique de Villepin, considerat a fi unul din principalii candidati in viitoarele alegeri, popularitatea caruia continua insa sa scada in sondaje.

"Aceasta este urmatoarea limita pe care trebuie sa o depasim. Toate deciziile noastre trebuie sa urmareasca atingerea acestui scop," a declarat premierul francez, care a transformat problema somajului in principala sa prioritate de la numirea sa in functie in luna mai a anului trecut.

Rata somajului in Franta a inregistrat o noua diminuare in luna iulie, scazand sub nivelul de 9% pentru prima data din martie 2002.

Numarul somerilor a scazut cu 26.700 in iulie, pana la 2.159.900 de oameni, ori 8,9% din totalul populatiei active. Guvernul francez estimeaza ca, pana la sfarsitul anului 2007, rata somajului ar putea scadea la 7,9%.

De Villepin a declarat ca mizeaza pe o crestere economica de "peste 2%" in anul 2006 pentru a castiga "batalia cu somajul", preocuparea principala a francezilor. "Aceasta crestere creeaza locuri de munca: din luna iunie a anului 2005, numarul somerilor a scazut cu 310.000", a declarat premierul cu ocazia conferintei sale de presa lunare, tinuta la joi Troyes, la est de Paris.

Ministrul economiei, Thierry Breton, a apreciat ca anul acesta vor fi create circa 250.000 de noi locuri de munca, iar ministrul pentru probleme sociale, Jean-Louis Borloo, a declarat ca "guvernul va lua masuri suplimentare pentru somerii aflati in situatii critice si pentru ajutarea tinerilor din zonele defavorizate, unde rata somajului ramane dublul mediei mationale."

Rata ridicata a somajului si oportunitatile restranse de angajare au fost principalele motive ale revoltelor violente care au cuprins anul trecut cartierele sarace de la periferiile oraselor franceze, populate de o comunitate mare de imigranti din Africa de Nord si tarile sub-sahariene.

Conform planului prezentat de premierul francez, pana la sfarsitul anului 2006, vor deveni functionale o suta de "grupuri de solidaritate pentru locuri de munca", iar in anul 2007, vor aparea inca 650 de astfel de grupuri, scopul lor fiind de a ajuta somerii mai putin calificati si tinerii.

Guvernul francez a mai anuntat recent o serie de masuri sociale, una din ele - suspendarea pana la 1 iulie 2007 a tuturor taxelor sociale la nivelul salariului minim (1.200 de euro inainte de impozitare in Franta), pentru intreprinderile cu mai putin de 20 de salariati - fiind deja aspru criticata.

Mai multe sindicate franceze, precum si Curtea de Conturi, considera ca acest gen de masuri este foarte costisitor si acuza faptul ca efectelor reale ale acesteia asupra pietei muncii nu au fost evaluate inainte de a fi adoptata decizia.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri