Guvernatorul Bancii Centrale a Germaniei (Bundesbank), Axel Weber, a apreciat drept "necesare" o serie de noi majorari ale dobanzii de referinta in zona euro pentru a limita riscurile inflationiste, lasand sa se inteleaga ca politica BCE de majorare a costului imprumuturilor s-ar putea prelungi si in 2007.

"Pot sa va confirm ca nu am luat o decizie cu privire la oprirea, la sfarsitul anului, a normalizarii politicii monetare", a declarat potrivit Rompres, Weber, cu ocazia unui dineu organizat marti seara la Frankfurt.

In contextul actual, utilizarea termenului "normalizare" este sinonima cu o majorare a dobanzilor, majoritatea economistilor mizand pe noi majorari ale dobanzii de referinta in zona euro pana la sfarsitul anului.

"Daca scenariul nostru de baza se confirma (o relansare progresiva a economiei insotita de tensiuni inflationiste), va exista necesitatea ajustarii ratei dobanzilor", a adaugat Axel Weber, membru in consiliul guvernatorilor Bancii Central Europene. in plus, oficialul citat a dezvaluit ca BCE nu intrevede nici un motiv pentru a modifica acest scenariu de baza, in ciuda amenintarilor la adresa cresterii venite din partea preturilor ridicate ale petrolului si incetinirea economiei americane.

In perioada care a trecut din luna decembrie 2005 si pana in prezent, BCE a majorat deja costul creditului in patru reprize, recent presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, lasand sa se inteleaga ca o decizie similara ar putea fi luata la inceputul lunii octombrie. Dobanda de referinta a BCE este fixata in prezent la trei la suta.