Extinderea sistemului antiracheta al Statelor Unite in Europa de Est reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse, a afirmat presedintele Rusiei, Vladimir Putin, exprimand preocuparea ca infrastructura ofensiva a NATO se apropie de frontierele ruse si evocand un scenariu "foarte periculos".

Extinderea sistemului Statelor Unite de aparare antibalistica reprezinta o amenintare la adresa capacitatilor nucleare ruse, a declarat Vladimir Putin la Forumul de discutii Valdai, desfasurat joi in statiunea Soci, pe litoralul rus al Marii Negre. "Bazele antibalistice americane construite in Europa de Est pot gazdui sisteme militare ofensive", a subliniat Vladimir Putin, potrivit Reuters, exprimand preocupare ca infrastructura militara a Aliantei Nord-Atlantice se apropie de frontierele Rusiei, scrie Mediafax.

"Folosirea ca pretext a unui atac nuclear al Iranului a distrus baza securitatii internationale moderne – Tratatul Anti Balistic (ABM). Statele Unite s-au retras unilateral din acest tratat. Coincidenta face ca problema iraniana a fost rezolvata, astfel ca nu mai exista nicio amenintare din partea Iranului, cum nici nu a fost, exact cum a spus Rusia de la inceput. Cauza pentru care partenerii nostri americani au ajuns sa extinda sistemul antiracheta a disparut. Ar fi rezonabil ca planul dezvoltarii sistemului antiracheta sa fie oprit. Ce se intampla insa? Nimic de acest fel, chiar invers, totul continua", a adaugat Vladimir Putin.

"Recent, Statele Unite au efectuat primul test al sistemului antiracheta in Europa. Ce inseamna acest lucru? Ca am avut dreptate cand ne-am certat cu partenerii nostri americani. Incearca inca o data sa induca in eroare intreaga lume. Pentru a o spune clar, au mintit. Nu a fost vorba de presupusa amenintare iraniana, care nu a existat niciodata. Este vorba de o tentativa de distrugere a echilibrului strategic, de schimbare a balantei fortelor in favoarea lor, nu doar pentru a exercita dominatie, ci pentru a le dicta tuturor: concurentilor de la nivel geopolitic si aliatilor. Este vorba de un scenariu foarte periculos, daunator pentru toata lumea, inclusiv pentru Statele Unite.

Sistemul de disuasiune nucleara si-a pierdut valoarea", a atras atentia liderul de la Kremlin, potrivit site-ului Presedintiei Rusiei.

Statele Unite au efectuat efectuat marti, in largul Marii Britanii, un test pentru interceptarea unei rachete balistice, verificand sisteme de tip SM-3, similare cu cele care vor fi instalate in Romania. Un obuz balistic fara incarcatura a fost interceptat cu un sistem de tip Aegis SM-3 maritim. Un sistem SM-3 terestru va fi instalat in baza antiracheta de la Deveselu (judetul Olt).

Saptamana trecuta, Rusia avertiza ca elementele antiracheta care urmeaza sa fie instalate la Deveselu reprezinta incalcari ale Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF), cerand Romaniei si SUA sa constientizeze "responsabilitatea" montarii acestor sisteme si sa renunte la plan "cat nu este prea tarziu". Decizia de instalare a sistemelor de tip MK-41 (n.red. - Aegis, conform terminologiei NATO) "risca sa devina o provocare grava la adresa securitatii internationale", a declarat Mihail Ulianov, director al Departamentului pentru neproliferare si controlul armamentului din cadrul Ministerului rus de Externe. "Acest pas va fi o noua incalcare flagranta de catre Statele Unite a Tratatului fortelor nucleare intermediare", a acuzat oficialul rus. "Statele Unite si Romania trebuie sa inteleaga amploarea reala a responsabilitatii acestui sistem si sa isi dea seama ca pot renunta la acest plan cat nu este prea tarziu", a adaugat Mihail Ulianov.

Moscova a acuzat de multe ori ca sistemele antiracheta care urmeaza sa fie instalate in Romania si Polonia reprezinta incalcari ale prevederilor Tratatului fortelor nucleare intermediare (INF). In martie, Serghei Riabkov, adjunctul ministrului rus de Externe, afirma ca sistemele MK-41 (Aegis) sunt utilizate pentru rachete cu raza medie si lunga de actiune - sisteme interzise prin Tratatul fortelor nucleare intermediare. Washingtonul a exprimat propriile nemultumiri privind presupuse incalcari ale Tratatului de catre Rusia.

Acordul Fortelor Nucleare Intermediare, semnat de SUA si URSS in 1987 si intrat in vigoare pe 1 iunie 1988, obliga ambele parti sa distruga toate rachetele balistice si de croaziera cu raze de actiune cuprinse intre 500 si 5.500 de kilometri. Ca reactie la acuzatiile Moscovei, Presedintia Statelor Unite a comunicat in mai multe randuri ca sistemul american de aparare antiracheta care va fi amplasat in Romania nu incalca Tratatul fortelor nucleare intermediare (INF).

Vicepremierul Gabriel Oprea a declarat recent ca pana la sfarsitul anului sistemul antiracheta de la Deveselu (Olt) va fi operationalizat, pentru ca Romania sa se incadreze in ansamblul masurilor de protectie NATO in regiune.

Departamentul american al Apararii a anuntat in 2014 ca va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antiracheta pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandarilor de reconfigurare a dispozitivului de aparare. Michael Gilmore, director in cadrul Pentagonului responsabil de Teste operationale si evaluarea dispozitivelor de aparare, a recomandat Agentiei americane pentru Apararea Antiracheta reconfigurarea dispozitivului antibalistic terestru, dupa o serie de teste esuate din ultimii ani. Studiile privind impactul asupra mediului vor dura aproximativ 24 de luni, iar decizia privind construirea sistemelor antiracheta va fi luata in functie de rezultate. Cele patru locatii propuse sunt Fort Drum (statul New York), poligonul naval SERE (Portsmouth, statul Maine), Baza Ravenna (Ohio) si Baza Custer (statul Michigan).

Sistemul american de aparare antibalistica opereaza cu interceptoare terestre (fixe si mobile) si maritime, capabile sa lanseze rachete pentru interceptarea unor dispozitive cu raza scurta, medie si lunga de actiune inainte de a intra in spatiul aerian si in zona teritoriala a Statelor Unite. Cel putin 13 sisteme terestre de interceptare antiracheta exista pe Coasta de Vest a SUA, la Fort Greely (Alaska) si Vandenberg (California). Pana in anul 2017, in vestul SUA vor exista in total 44 de rampe de interceptoare antiracheta.

Sistemul Aegis, instalat pe nave militare sau pe platforme maritime, are rolul de a intercepta rachete cu raza scurta si medie de actiune. In prezent, exista cel putin 24 de sisteme Aegis instalate pe nave militare americane, majoritatea patruland in Oceanul Pacific. Tot sisteme Aegis urmeaza sa fie utilizate in planul de creare a unui "scut antiracheta" NATO in Europa, scopul declarat fiind contracararea amenintarilor reprezentate de tari precum Iranul. Sisteme Aegis adaptate pentru uz terestru (Aegis Ashore) urmeaza sa fie instalate la baza de la Deveselu (Romania) si in Polonia. O alta componenta a sistemului antibalistic este sistemul terestru mobil de mare altitudine THAAD, instalat pe camioane militare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri