Atentatele din Bruxelles au avut loc la doar patru zile dupa capturarea lui Salah Abdeslam, implicat in planificarea atacurilor teroriste din Paris, de la 13 noiembrie, soldate cu 130 de morti.

Informatiile centralizate in acest slide au ca sursa: Mediafax, News.ro si BBC, Russia Today.

Sursa foto: CRM / Shutterstock.com

Sinteza atentatului terorist din Bruxelles: o dimineata nefasta

Sinteza atentatului terorist din Bruxelles: o dimineata nefasta

Doua explozii simultane s-au produs in terminalul de plecari al aeroportului Zaventem din Bruxelles, in care presa belgiana vorbeste de cel putin 14 decese si alte 81 au fost ranite. Cele doua explozii care au distrus terminalul de plecari al aeroportului Zaventem au lasat in urma cateva zeci de pasageri raniti, cu hainele acoperite de sange.

"A fost atroce. Tavanul s-a prabusit. Era sange peste tot, oameni raniti si bagaje imprastiate. Mergeam pe resturi. Era o scena de razboi", a sustinut unul dintre pasagerii de la aeroportul Zaventem. ”Oamenii fugeau peste cei care au fost doborati. Nu puteam sa respir. Nu pot sa cred ca sunt inca in viata”, a precizat o tanara pasagera, care era excortata impreuna cu cateva mii de pasageri spre o sala de sport, transformata in centru de primire. Pasagerii evacuati incep sa planga atunci cand trei autovehicule de la morga se indreapta spre ruinele aeroportului.

Agentia de presa Belga a relatat ca au fost auzite inclusiv focuri de arma si tipete in araba inainte de producerea exploziei. Televiziunea de stat VRT a precizat ca anchetatorii au descoperit o arma semi-automata langa cadavrul unui terorist, in vreme ce televiziunea VTM sustine ca o centura plina cu explozibili nedetonati a fost gasita in incinta aeroportului.

O ora mai tarziu, alta deflagratie a lovit statia de metrou Maelbeek, din apropierea institutiilor europene, iar 20 de persoane au fost ucise. Explozia a avut loc la putin timp dupa ora locala 9.00, atunci cand cei mai multi belgieni se indreptau spre locurile de munca. Procuratura belgiana a mentionat ca cel mai probabil este vorba despre un atentat sinucigas. Bomba a fost detonata in vagonul din mijloc al unui tren cu trei vagoane, care pleca in acel moment din statia de metrou.

”Metroul parasea statia Maelbeek atunci cand s-a auzit o explozie foarte puternica. Era panica peste tot, iar foarte multi oameni se aflau in metrou”, a declarat un martor.

Europa sub asediu: teroarea ia locul unei sigurante aparente

Europa sub asediu: teroarea ia locul unei sigurante aparente

Imediat dupa atacul terorist de la aeroportul Zaventem, autoritatile belgiene au ridicat alerta de terorism la cel mai inalt nivel. Prea tarziu, insa, desi, ministrul de Interne, Jan Jambon, anuntase cu doar o zi in urma ca tara se afla la cel mai ridicat nivel de alerta terorista si ca sunt asteptate atentate de razbunare dupa capturarea lui Salah Abdeslam.

Serviciile de securitate europene considerau ca un nou atac este iminent, insa atentatele din Bruxelles au venit ca un soc pentru expertii de securitate. Atentatele care au lovit Bruxelles-ul sunt vazute ca acte de razbunare pentru capturarea lui Salah Abdeslam. Daca aceasta ipoteza se confirma, atunci Europa trebuie sa se teama de viteza de reactie a unei celule teroriste.

Atacurile de marti arata eforturile investite de teroristi in planificare, in termeni de logistica, explozibili, arme si resurse umane dornice sa execute crime impotriva unor tinte civile.

Masurile de securitate au fost ridicate la aeroporturile londoneze Gatwich si Heathrow, iar ministrul britanic de Externe le-a recomandat cetatenilor aflati in Belgia sa evite zonele aglomerate. Premierul David Cameron a convocat o intalnire de urgenta a comisiei Cobra, pentru a stabili un raspuns fata de atentatele din metropola belgiana.

Franta si-a ridicat, de asemenea, masurile de securitate, iar executivul a organizat o intalnire de urgenta. Masuri suplimentare de securitate au fost implementate si la aeroporturile olandeze, spre care au fost redirectionate cele mai multe zboruri ce urmau sa aterizeze la Bruxelles.

Statia de metrou Maelbeek se afla in apropierea institutiilor europene, iar Comisia Europeana le-a recomandat angajatilor sa ramana in casa, in timp ce toate sedintele au fost suspendate. ”Intregul oras este sub asediu. Oamenii sunt calmi acum, insa atmosfera este plina de tensiune”, a precizat un bucatar de la Universitatea din Bruxelles. ”Stim ca oprirea unei celule teroriste poate sa le determine pe celalalte sa actioneze. Suntem constienti de asta”, a precizat demnitarul.

CRM / Shutterstock.com

Zboruri anulate si pasageri blocati pe aeroporturile din Europa

Zboruri anulate si pasageri blocati pe aeroporturile din Europa

Aeroportul Zaventem si sistemul public de transport din Bruxelles au fost inchise, iar autoritatile le-au recomandat belgienilor sa ramana in case. Toate zborurile au fost redirectionate spre alte aeroporturi, in vreme ce cursele Eurostar spre sau din Bruxelles au fost anulate. De asemenea, compania feroviara Thalys, care leaga Franta de regiunea Benelux, si-a suspendat activitatea. Aeroportul Zaventem se afla la 11 kilometri nord-est de Bruxelles si inregistreaza, de regula, un trafic de peste 23 de milioane de pasageri pe an.

In Romania, compania aeriana TAROM a anulat cinci zboruri dinspre Bruxelles, aeronavele fiind programate sa decoleze marti si miercuri, insa pasagerii "vor fi acceptati la imbarcare pe toate cursele operate de TAROM din Amsterdam, Paris, Frankfurt, Munchen si Londra din 22 si 23 martie". Masura a fost luata dupa ce zborul catre Bruxelles, prevazut sa decoleze marti la ora 16.50 din Romania, a fost anulat. De asemenea, o alta cursa, avand la bord un numar de 83 de pasageri, a fost redirectionata catre aeroportul din Amsterdam.

Si Blue Air a anulat o cursa de la Bacau la Bruxelles si retur programata pentru marti, in contextul exploziilor de pe aeroportul din capitala Belgiei. Atentatele de la Bruxelles vor determina o scadere dramatica a rezervarilor efectuate pentru capitalele europene, a declarat si presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism (ANAT), Remus Visan.

El a explicat ca Bruxelles-ul nu este o destinatie de city break foarte cautata de turisti, fiind in general achizitionata la pachet cu Amsterdam, o destinatie mult mai ceruta pentru vacante scurte. "In perioada aceasta, oricum, turistii sunt atrasi de early booking-ul pe charter, pentru vacanta de vara (Turcia, Grecia, Spania). Turistii care erau totusi interesati de Bruxelles in aceasta perioada vor fi rerutati catre alte destinatii. Oamenii s-au obisnuit cu riscul si spera sa nu fie victime ale unui atentat in vacantele lor", a punctat presedintele ANAT.

NATO si "standardele duble" ale Occidentului: strategie gresita?

NATO si "standardele duble" ale Occidentului: strategie gresita?

Atacurile cu bomba de la Bruxelles dovedesc faptul ca o concentrare a atentiei NATO asupra Rusiei este "absolut gresita", deoarece inamicul real este terorismul international. "In timp ce NATO se pregateste sa mobilizeze unitati militare suplimentare in tarile baltice, oameni sunt aruncati in aer la Bruxelles, unde se afla cartierul general al NATO", a declarat Aleksei Puskov, presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe din cadrul Parlamentului rus.

"Cea mai mare amenintare la adresa securitatii europene nu vine din partea Rusiei, ci a organizatiilor teroriste internationale", a apreciat parlamentarul rus. NATO "repeta intr-una ca principala sa sarcina este sa contracareze amenintarea rusa, dar ne este clar tuturor ca cea mai mare amenintare vine din sud", a spus Aleksei Puskov.

De asemenea, Ministerul rus de Externe a avertizat ca Occidentul nu poate sa-i sustina pe unii teroristi si sa nu se astepte la atacuri din partea altora. "In mod regretabil asistam la rezultatele foarte triste ale politicii dublelor standarde. Este gresit sa-i clasifici pe teroristi in buni si rai", a declarat Maria Zaharovna, o purtatoare de cuvant a diplomatiei ruse.

Presedintele rus Vladimir Putin a catalogat atacurile drept o "crima barbara". "Lupta impotriva raului cere cel mai inalt nivel in cooperarea internationala", a subliniat Putin. Rusia insista de mult timp asupra unei cooperari internationale in lupta impotriva terorismului - in special in Siria, unde este aliatul-cheie al presedintelui sirian Bashar al-Assad.

Sursa foto: BelkaG / Shutterstock

Statul Islamic ameninta Europa Occidentala cu "zile negre"

Statul Islamic ameninta Europa Occidentala cu "zile negre"

Statul Islamic a revendicat atacurile de la Bruxelles si a amenintat Occidentul cu "zile negre", potrivit unui comunicat publicat de agentia Amaq News, apropiata teroristilor.

"Promitem Aliantei cruciate impotriva Statului Islamic ca va avea parte de zile negre in schimbul agresiunii impotriva Statului Islamic", a avertizat gruparea jihadista.

Anterior, sustinatorii Statului Islamic au salutat, pe retelele de socializare actele teroriste. “Statul Islamic va va obliga sa va reevaluati calea de o mie de ori inainte sa aveti curajul de a ucide din nou musulmani si sa stiti ca musulmanii au acum un stat care sa ii apere”, a scris un sustinator al gruparii teroriste Statul Islamic pe Twitter.

Presa belgiana a publicat o fotografie cu trei presupusi teroristi care ar fi comis atentatele de pe aeroport. In poza se vede un barbat cu haina alba si palarie, care ar fi inca in viata si care este cautat de autoritati. Ceilalti doi barbati ar fi fost kamikaze si au murit in momentul atentatelor.

Melih Cevdet Teksen / Shutterstock.com