Companiile petroliere straine, printre care si cea franceza Total, care au semnat la sfarsitul saptamanii trecute noi acorduri cu Bolivia, vor investi aproximativ 3,5 miliarde de dolari intre 2007 si 2010 in tara care a decis nationalizarea resurselor.
Compania franceza Total va investi cea mai mare suma, care se va ridica la 1,6 miliarde de dolari, din aceasta suma va fi destinata marelui zacamant de gaze din sud-estul Boliviei, Incahuasi, a precizat ministrul bolovian al resurselor, Carlos, Villegas. Grupul francez va investi si in dezvoltarea campului de la Itau, aflat in propiere de frontiera cu Argentina si Paraguay.

Grupurile Total (Franta), Petrobras (Brazilia), Repsol-YPF (Argentina-Franta), British Gas (Marea Britanie) si Vintage ( Statele Unite ale Americii) au semnat la sfarsitul saptamanii trecute in capitala boliviana La Paz noile acorduri globale in cadrul procesului de nationalizare a resurselor decretat la data de 1 mai 2006 de presedintele socialist Evo Morales, informeaza NewsIn. Aceste noi acorduri vor ratifica decretul de nationalizate care prevede ca toate companiile multinationale sa vireze toata cantitatea de hidrocarburi extrasa unei institutii boliviene, urmand a fi remunerate pentru acest lucru potrivit contractelor semnate, pentru o cantitate cuprinsa intre 18 si 50 % din totalul extras.

Prin aceste noi reglementari, statul bolivian ar putea castiga anual peste doua miliarde de dolari anual, ceea ce reprezinta aproximativ 23% din produsul intern brut, conform datelor oficiale de la La Paz. Spre deosebire de grupul francez Total, presedintele Petrobras, Sergio Gabrielli, a precizat la Rio de Janeiro ca grupul pe care il conduce nu planuieste momentan sa faca noi investitii in Bolivia. Petrobras detine doua rafinarii in Bolivia al caror viitor nu este inca reglementat, urmand sa mai negocieze si pretul gazelor naturale pe care le va cumpara de la partea boliviana. Cu zacaminte totalizand 1,55 miliarde de metri cubi, Bolivia detine cea de-a doua rezerva de gaze naturale din America de Sud, fiind intrecuta in acest sens doar de Venezuela.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri