Gigantul european de aeronautica si aparare EADS a anuntat miercuri pierderi nete de 195 de milioane de euro in cel de-al treilea trimestru al 2006 din cauza intarzierilor programului de livrare al aeronavelor A380, conform Reuters.

In aceeasi perioada a anului trecut, grupul de aeronautica inregistrase castiguri de 279 de milioane de euro.

In primele noua luni ale anului curent EADS a inregistrat venituri de 1,399 miliarde de euro, fata de suma de 2,099 miliarde inregistrata in aceeasi perioada a anului precedent, aceasta scadere fiind cauzata de "intarzierile de livrare ale aeronavei A380 precum si a scaderii puterii de cumparare a dolarului fata de euro", a precizat EADS intr-un comunicat.

"Rezultatele financiare ale grupului pentru primele noua luni ale anului 2006 reflecta un nivel ridicat al livrarilor dar si provocarile cu care compania va fi confruntata pe viitor", continua comunicatul.

Grupul a confirmat estimarile de crestere a cifrei de afaceri "care va depasi cota de 37 de miliarde de euro pentru intreg anul curent, aceasta cota fiind identica cu cea publicata la data de 27 iulie 2007", grupul bazandu-se pe cele 430 de livrari de aeronave prevazute pentru anul curent si pe "importante contributii ale sectoarelor sale de productie de elicoptere, de aparare si cel aerospatial".

in iulie 2005 cifra de afaceri a grupului a fost de 34,2 miliarde de euro.

Grupul Airbus, detinut de EADS, trece momentan printr-o criza substantiala, seful acestui grup, Christian Streiff, demisionand dupa numai trei luni si fiind inlocuit cu Louis Gallois iar actiunile companiei au scazut substantial pe fondul intarzierilor de livrare a aeronavei gigant A380.