Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana (CE) au solicitat bancilor sa accelereze adoptarea standardelor pentru efectuarea de plati oriunde in Europa, dintr-un singur cont bancar, de debit sau de credit, pentru implementarea la timp a sistemului de plati unice.
BCE si CE au avertizat ca termenul de lansare a ambitiosului proiect, ianuarie 2008, ar putea fi intarziat, in cazul in care standardele nu sunt adoptate mai repede. Comisarul european pentru piete interne, Charlie McCreevy, a declarat, cu ocazia unei conferinte dedicate zonei unice de plati, ca spera ca industria bancara va face demersurile necesare cat mai curand posibil, pentru crearea zonei unice de plati (Single European Payments Area -SEPA-), informeaza NewsIn.

Guvernele nationale vor trebui sa implementeze rapid o directiva a Uniunii Europene prin care se fixeaza cadrul operational pentru o zona unica de plati, fara modificari substantiale. in cazul contrar, entitatile economice si bancile nu isi pot construi, la timp, pentru respectarea termenului de ianuarie 2008, infrastructura necesara.

"Solicit statelor membre sa depaseasca micile interese sectoriale si sa aiba in vedere obiectivul economiei largite. Ar fi un dezastru ca statele membre sa dezamageasca industriile sau clientii", a declarat McCreevy. Mai mult decat atat, Uniunea Europeana nu va ezita sa intervina in cazul in care companiile emitente de carti de credit se angajeaza in practici monopolistice, in timp ce sunt introduse metode unice de plata, la nivel UE, a mai precizat oficialul european.

Bancile sustin ca sunt presate sa faca investitii in valoare de milioane de euro in noi sisteme computerizate, care sa permita efectuarea de plati in euro, oriunde in UE, prin utilizarea unui cont bancar unic, de credit sau de debit, la fel de repede si de usor ca pe pietele interne.

Pana cand UE si guvernele nationale nu desavarsesc reglementarile si industria bancara nu standardizeaza modul de operare al infrastructurii SEPA, sistemul de plati unice nu are certitudine legala. Aceste aspecte intarzie implementarea sistemului de plati unice si risca sa pericliteze respectarea termenului de ianuarie 2008 la care sistemul pan-european de plati ar trebui sa devina operational, in paralel cu sistemele nationale de plati.

In prezent, fiecare tara are sisteme diferite de plata. in Germania se folosesc in principal carduri de debit, dar foarte putine carduri de credit, spre deosebire de Marea Britanie, unde utilizarea cardurilor de credit este o adevarata cultura. Cardurile bancare nu pot fi folosite in toate lanturile comerciale din zona euro. Crearea unui sistem de plati unice pentru cele sapte mii de banci europene se dovedeste a fi dificila.

Presedintele BCE, Jean-Claude Trichet, a declarat ca realizarea sistemului de plati unice este o provocare la fel ca cum a fost lansarea monedei europene si este un obiectiv de o importanta similara. Sistemul de plati unice va contribui la cresterea economica, la reducerea costurilor, va sustine inovatia si va ameliora starea sistemelor financiare intr-un fel in care masurile fiscale nu o pot face.

"Integrarea financiara in zona euro faciliteaza o mai buna preluare si diversificare a riscului de socuri potentiale, deoarece va permite agentilor economici, spre exemplu, sa investeasca mai usor in alte regiuni din zona euro", a declarat Trichet, care a incurajat, totdata, clientii sa sustina folosirea noului sistem. "Succesul sistemului de plati unice depinde de participarea tuturor actionarilor", a declarat Trichet.

Obiectivul SEPA a suferit o lovitura, in momentul in care Germania a anuntat ca va folosi noul sistem de plati numai in cazul in care se dovedeste mai eficient, atat tehnic, cat si din punctul de vedere al costurilor, decat sistemele existente. Prin urmare, ministrii europeni de finante au dat acestui proiect, in octombrie, doar un gir conditionat. McCreevy a declarat ca reactia Germaniei reflecta o abordare realista a chestiunii, din perspective guvernamentale. "Este perfect logic ca sistemul de plati unice sa fie cel putin la fel de performant ca sistemele existente", a mentionat McCreevy.
McCreevy a mai declarat ca anul viitor se va incehia un studiu referitor la costurile si performantele sistemului de plati unice, prin comparatie cu sistemele existente.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri