Firma petroliera rusa de stat Rosneft si-a extins parteneriatul cu principalul grup de rafinare chinez Sinopec Group, incluzand astfel si sectorul chinez, in plina ascensiune, de rafinare si distributie de petrol, a precizat marti o sursa industriala, conform Reuters.

"Acest pact reprezinta un parteneriat integrat ce semnaleaza extinderea activitatilor grupului pe piata interna chineza", a precizat pentru Reuters un oficial industrial chinez.

Presedintele Rosneft, Sergei Bogdanchikov, a precizat pentru reporteri in cursul saptamanii trecute la Beijing ca grupul pe care il conduce a semnat acest acord, dar nu a oferit detalii suplimentare.

Acordul este construit in jurul partneriatul dintre Rosneft si Sinopec, care au achizitionat impreuna in cursul lunii iulie firma petroliera de dimensiuni mijlocii Udmurtneft de la grupul TNK-BP pentru suma de 3,5 miliarde de dolari.

Activitatea va fi in general concentrata pe grupul petrolier Udmurtneft si activitatile de explorare in cadrul proiectului Sakhalin-3, unde cele doua firme au demarat procedurile de extractie in urma cu cateva luni.

Sinopec detine o participatiune de 25,1% din portiunea Vernisnk a proiectului Sakhalin-3.

Bogdanchikov a declarat in cursul saptamanii trecute ca operatiunea tip joint-venture in care este implicat grupul Rosneft impreuna cu China National Petroleum Corp intentioneaza sa construisca in apropiere de Beijing o rafinarie cu o capacitate de 200 de mii de barili pe zi, tot prin joint venture urmand sa fie administrate aproximativ 300 de benzinarii pe intreg teritoriul Chinei.

Conform informatiilor publicate de ministerul rus al energiei, grupul petrolier de stat Rosneft a inregistrat cea mai mare crestere economica dintre firmele rusesti, in timp ce alte firme energetice active in Rusia, precum TNK-BP, au inregistrat ritmuri de crestere aproape nule.

Momentan Rosneft detine cele mai importante zacaminte petroliere din Rusia, cumparate de la firma aflata in faliment Yukos cu ocazia licitatiilor fortate de statul rus, in decembrie 2004.

Productia de petrol a Rosneft pentru perioada ianuarie-octombrie a crescut cu 9,5% fata de aceeasi perioada a anului precedent, pana la nivelul de 1,62 de milioane de barili pe zi.




Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri