O linie de finantare de aproape 20 de miliarde de euro este prevazuta pentru Apararea europeana in proiectul de buget de 1.279 de miliarde de euro prezentat miercuri de Comisia Europeana pentru perioada 2021-2027, potrivit Agerpres.

Fondul european de Aparare are prevazuta pentru intreaga perioada bugetara o alocare de 8,5 miliarde de euro pentru industria Apararii si o alta, de 4,1 miliarde de euro, pentru cercetare si dezvoltare in comun asupra tehnologiilor si echipamentelor, adica circa 13 miliarde de euro in total.

O a doua finantare, de 6,5 miliarde de euro, este consacrata mobilitatii militare in Europa.

Tinand de competenta statelor membre, Apararea este un capitol nou in bugetul european. Niciun euro nu fusese prevazut pentru mobilitate militara in exercitiul financiar 2014-2020, iar alocarile pentru Fondul european de Aparare au fost de 590 de milioane de euro.

"Uniunea Europeana nu se poate substitui tarilor membre in privinta Apararii, dar ea poate incuraja colaborarea lor pentru a dezvolta tehnologiile si echipamentele necesare pentru a face fata provocarilor la adresa securitatii si protectiei sale", a explicat Executivul de la Bruxelles.

"UE isi sporeste contributia la securitatea si apararea colectiva a UE, in stransa colaborare cu partenerii sai, incepand cu NATO", a precizat Comisia.

Citeste si:
Pentru eurosceptici: Cati bani primeste Romania de la UE?
Pentru eurosceptici: Cati...


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Ce urmeaza pentru economia Romaniei? Investitorii devin ingrijorati