Economia statului american California a devansat-o pe cea a Marii Britanii devenind a cincea marea economie a lumii, fiind depasita in termeni de Produs Inter Brut doar de SUA, China, Japonia si Germania, arata datele statistice publicate vineri, informeaza AP, potrivit Agerpres.

Potrivit acestor date, Produsul Inter Brut al statului California a crescut cu 126 miliarde de dolari in 2017 comparativ cu 2016 depasind pragul de 2.700 miliarde dolari. In aceiasi perioada PIB-ul Marii Britanii, calculat in dolari, a scazut usor din cauza fluctuatiilor cursului de schimb.

Datele statistice scot in evidenta importanta economica a statului California, un stat cu aproape 40 de milioane de locuitori care gazduieste Hollywood-ul (capitala mondiala a divertismentului), Silicon Valley, locul in care isi au sediul marile companii IT dar si un prosper sector agricol.

Economistul sef al departamentului de Finante al statului California, Irena Asmundson a subliniat ca toate sectoarele economice, cu exceptia agriculturii, au contribuit la majorarea PIB-ului. In frunte au fost serviciile financiare si sectorul imobiliar care au inregistrat o crestere de 26 miliarde dolari, urmate de sectorul tehnologiei informatiei cu o crestere de 20 miliarde dolari si sectorul manufacturier cu o crestere de 10 miliarde dolari.

California a mai fost a cincea economie a lumii si in anul 2002 insa ulterior, din cauza recesiunii, a coborat pana pe locul 10 in anul 2012. Intre timp insa cel mai populat stat american a creat doua milioane de noi locuri de munca iar PIB-ul sau a crescut cu 700 miliarde de dolari.

California are 12% din populatia SUA dar intre 2012 si 2017 a fost responsabila pentru 16% din numarul de locuri de munca create la nivelul SUA. De asemenea, in cei cinci ani ponderea Californiei in economia nationala a crescut de la 12,8% pana la 14,2% din economia americana.

Lee Ohanian, profesor de economie la Universitatea din California precizeaza ca performantele economice solide inregistrate de acest stat american comparativ cu alte economii industrializate se datoreaza in primul rand productivitatii mari a muncitorilor. Comparativ, Marea Britanie are 25 de milioane de locuitori mai multi decat California dar Produsul sau Intern Brut este mai mic. Ohanian atrage insa atentia ca puterea economica a Californiei este concentrata in metropolele de coasta din jurul oraselor San Francisco, San Jose, Los Angeles si San Diego.

Sursa foto: Shutterstock / IM_photo

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri