Judecatoria Chisinau a anulat marti seara rezultatele alegerilor locale anticipate pentru functia de primar al capitalei Republicii Moldova castigate cu 52,57% din voturi de cel mai inversunat opozant al actualei guvernari, Andrei Nastase. La scurt timp, acesta a anuntat ca va contesta decizia la Curtea de Apel.

Instanta nu a confirmat marti seara legalitatea alegerilor locale anticipate din Chisinau pentru functia de primar general, desfasurate in doua tururi, pe 20 mai si 3 iunie, iar in consecinta mandatul lui Andrei Nastase, castigatorul scrutinului, nu a fost validat, relateaza presa de la Chisinau.

"Dupa aproape 3 ore de deliberari, un proces la care presa a fost data afara de la sedinta, (...) judecatoarea Rodica Berdila care a examinat de una singura a anuntat ca "nu se confirma legalitatea alegerilor locale noi ale primarului general", scrie unimedia.info.

"Cunoastem cu cine avem de a face. Pentru ei nu conteaza votul cetatenilor. Mi-am dorit ca sedinta sa fie deschisa. Nu i s-a permis presei sa fie prezenta. Nu stiu de ce. S-a taraganat pana in noapte, probabil pentru ca s-au temut ca vor fi provocari", a declarat Andrei Nastase, scrie Agerpres.

"Nastase roaga cetatenii sa se pregateasca de proteste de mare amploare, in mod civilizat, fara a incalca legea", arata radiochisinau.md.

Igor Dodon: Nastase trebuia lasat sa-si demonstreze capacitatile sau incapacitatile de conducator

Presedintele Republicii Moldova, Igor Dodon, a comentat miercuri pe contul sau de Facebook decizia instantei de a invalida alegerile pentru Primaria Chisinau, castigate de Andrei Nastase, candidatul Partidului "Platforma Demnitate si Adevar" (PPDA), remarcand ca ''poate era mai bine ca lui Nastase sa-i fie oferita posibilitatea sa-si demonstreze capacitatile sau incapacitatile sale de conducator, sa vada toata lumea cat de steril e in fata problemelor reale, unde populismul nu ajuta''.

Dodon a apreciat totodata in postarea sa ca ''decizia judecatii in privinta alegerilor din Chisinau ridica multe semne de intrebare''. ''Noi cunoastem care sunt incalcarile lui Andrei Nastase, dar care sunt incalcarile lui Ion Ceban? Daca s-a mers pe asa decizii cardinale, de ce Ion Ceban nu a fost declarat castigator al alegerilor, odata ce contracandidatul sau a fost exclus pentru incalcarea legislatiei? Nu exista nici o plangere, contestare in instanta impotriva lui Ion Ceban. Mi se pare ca aici avem de-a face iarasi cu standarde duble si justitie selectiva. Daca facea Ion Ceban ceea ce facuse Nastase in campanie, ar fi fost exclus inca din turul I'', a scris Dodon, adaugand ca ''acum, Andrei Nastase a fost victimizat si izbavit de povara conducerii Chisinaului, cu care el nu s-ar fi ispravit, din cauza incompetentei sale si lipsei de experienta administrativa''.

''Totodata, intelegem ca cineva se teme tare ca socialistii sa nu beneficieze de sprijin din strainatate in alegerile parlamentare. Precedentul lui Nastase, care a profitat de sustinere directa de la politicieni straini in campania electorala, eurounionistii de la guvernare l-au considerat prea periculos in perspectiva parlamentarilor. Va amintesc ca aceasta norma legala a fost creata de la inceput impotriva socialistilor, in aprilie 2015, la initiativa PLDM. Atunci au vrut sa stopeze avantul politic al socialistilor, dar acum a devenit victima a acestei norme legale tocmai candidatul sustinut de PLDM - Nastase'', a mai scris Dodon, inainte de a conchide: ''Stiti proverbul moldovenesc: cine sapa groapa altuia, singur cade in ea''.

Fostul primar al Chisinaului, liberalul Dorin Chirtoaca, a denuntat marti seara decizia instantei

Vlad "Plahotniuc ne testeaza nervii, el vrea sa arate ca nimeni nu conteaza in afara de el, nu conteaza votul a sute de mii de oameni si daca nu au iesit (Silvia) Radu sau (Ion) Ceban invingatori, el invalideaza alegerile", opineaza Dorin Chirtoaca pe pagina sa de Facebook, facand referire la influentul lider al Partidului Democrat - in prezent la guvernare - despre care se spune ca si-a subordonat justitia din Republica Moldova.

"Cetatenilor le-a fost luat dreptul de a alege", spun expertii

Decizia instantei de judecata de a nu valida mandatul de primar al lui Andrei Nastase creeaza un precedent foarte periculos pentru ca a fost trecuta o "linie rosie" si cetatenilor le-a fost luat dreptul de a alege, a declarat expertul moldovean Vladislav Kulminski, director executiv al Institutului pentru Initiative Strategice din Chisinau, la postul de televiziune TV8, citat de portalul IPN.

Incepand cu acest moment, Republica Moldova intra intr-o stare de criza destul de serioasa, a apreciat el.

"Ceea ce am vazut acum inseamna ca guvernarea nu a fost in stare sa se impace cu victoria unui candidat care este incomod, de opozitie si este dusmanul guvernarii', a declarat Vlad Kulminski, citat de Radio Chisinau.

In acest context, unele media de la Chisinau amintesc ca, in noaptea in care a aflat ca a fost invins, Ceban l-a felicitat pe Nastase si a recunoscut ca alegerile s-au desfasurat corect. Ulterior, el a depus insa contestatii la Curtea Suprema de Justitie. Intre altele, socialistii i-au reprosat lui Nastase faptul ca s-a bucurat "in perioada alegerilor'' de sustinerea deschisa a partenerilor externi.

"Este o decizie arbitrara", a reactionat marti seara Andrei Nastase, subliniind ca va contesta decizia primei instante la Curtea de Apel Chisinau si a indemnat populatia sa se pregateasca de proteste masive, conform DW.

Sursa foto: Agerpres Foto / Alex Micsik

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri