Grupul austriac Raiffeisen a anuntat, miercuri, ca totalul activelor a depasit 100 miliarde euro si anticipeaza ca va ajunge la 110 miliarde euro la finele anului, cu 17% mai mult decat in decembrie 2005, intrand in topul primelor 100 de banci din lume, a informat, un comunicat al grupului.

Pentru grupul financiar Raiffeisen Zentralbank sterreich AG (RZB), "anul 2006 a fost dominat de cifra 100". "Grupul RZB a depasit aceasta cifra pentru cel putin trei categorii: activele totale au depasit 100 miliarde euro, a avansat in clasamentul bancilor, ajungand in topul primelor 100 de banci din lume, iar pretul actiunii Raiffeisen International Bank-Holding AG a depasit 100 euro", se precizeaza in comunicat.

Conducerea grupului austriac este multumita de saltul realizat in acest an de Raiffeisen si considera ca a fost realizat ca urmare a activitatii si mai putin ca o consecinta a achizitiilor realizate. "Aceasta crestere este in primul rand organica", a comentat presedintele grupului RZB, Walter Rothensteiner. "Achizitiile mari din anul 2006, Impexbank din Rusia si eBanka din Cehia, au contribuit cu doar aproximativ 14% la cresterea activelor", a adaugat el, citat in comunicat.

Indicatorii care masoara eficienta grupului s-au imbunatatit, r entabilitatea capitalurilor proprii depasind 25%. "in ciuda expansiunii continue, raportul costuri/venituri al grupului se va imbunatati si de aceasta data. Se anticipeaza ca acesta va fi sub 57% in acest an", se arata in acelasi comunicat. "RZB dispune de suficient capital pentru a finanta cresterea bancilor grupului din Europa Centrala si de Est", a declarat Rothensteiner.

Conducerea bancii anticipeaza, pentru acest an, un profit consolidat de 700 milioane euro, fara a include veniturile din operatiuni exceptionale, iar fondurile proprii ale grupului RZB vor creste cu aproximativ 40%, depasind valoarea de 7,4 miliarde euro.

Rezultatele RZB vor fi insa mai mari, ca urmare a unor operatiuni exceptionale de aproximativ 600 milioane euro, rezultate din vanzarea fostei Raiffeisenbank Ucraina (cumparata de OTP Bank), al unui pachet minoritar al Bancii Turan Alem din Kazahstan si a vanzarii unei proprietati imobiliare din Varsovia. "Se asteapta ca profitul consolidat, dupa impozitare si interese minoritare, va ajunge la 1,5 miliarde euro, corespunzand unei cresteri de peste 150%. Fara a lua in considerare aceste venituri exceptionale, profitul consolidat va creste cu aproximativ 55%, depasind 700 milioane euro", se spune in comunicatul bancii austriece.

Profitul inainte de impozitare al grupului este estimat la peste 1,2 miliarde euro, iar cel de dupa impozitare este anticipat sa ajunga la peste 960 milioane euro, fara a lua in calcul si rezultatele exceptionale.

Aproape doua trimi (65%) din profitul grupului Raiffeisen va fi adus de activitatile pentru mari companii (corporate), iar banca si-a marit cota de piata pe segmentul de finatare a activitatile de export. "s i in 2006, RZB a aranjat cele mai multe credite sindicalizate pentru companii din tarile din Europa Centrala si de Est si isi pastreaza pozitia de lider mondial, cu 88 de tranzactii pentru institutii financiare. in total, RZB a aranjat 129 de tranzactii de credite sindicalizate", se mai arata in comunicat.

La sfarsitul anului, numarul de angajati ai grupului financiar austriac va fi de aproximativ 55.400, cu 20% mai mare decat la finele anului trecut, luand in calcul si cei 5.400 de angajati ai Impexbank si cei aproximativ 900 de angajati ai eBanka. "Cream locuri de munca noi in Austria si in strainatate. Doar in acest an am adaugat peste 2.800 de angajati calificati", a spus Rothensteiner, potrivit NewsIn.

Raiffeisen Zentralbank sterreich AG, cu sediul in Viena, este institutia centrala a grupului bancar austriac Raiffeisen. RZB este cea mai mare banca corporativa si de investitii din Austria. Prin intermediul subsidiarei Raiffeisen International Bank-Holding AG, grupul opereaza una dintre cele mai mari retele bancare din Europa Centrala si de Est, formata din banci subsidiare si companii de leasing prezente pe 16 piete si din doua reprezentante, in Lituania si Republica Moldova Grupul are peste 11,7 milioane de clienti, care sunt deserviti printr-o retea de mai mult de 2.775 de unitati, potrivit reprezentantilor grupului.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri