Astfel, Moldova va plati 170 de dolari pentru mia de metri cubi anul viitor, cu zece dolari mai mult decat anul acesta, dar pe viitor nu sunt excluse cresteri treptate. "Pretul va creste treptat in fiecare an", a spus Voronin, preluat de NewsIn, explicand ca aceasta strategie este de preferat unei cresteri abrupte. Republica Moldova, una dintre cele mai sarace tari din Europa, a fost foarte afectata anul trecut, cand Moscova a dublat pretul gazului si a interzis importurile de vinuri moldovenesti.

Unii analisti au acuzat Rusia ca incearca sa il pedepseasca pe Voronin, care isi anuntase intentia de a scoate tara de pe orbita Kremlinului si de a consolida legaturile cu Uniunea Europeana. Relatiile dintre Moscova si Chisinau s-au ameliorat in ultimele luni, iar Voronin a reusit sa obtina o reluare partiala a importurilor Rusiei de vinuri din tara sa.

Gazprom a explicat ca nu mai doreste sa piarda bani in tranzactiile cu fostele tari comuniste si sa alinieze preturile la cele europene, care se situeaza in jurul sumei de 250 de dolari pe mia de metri cubi.

Observatorii au remarcat insa ca preturile practicate de Gazprom difera semnificativ si sunt adesea influentate de politica. Astfel, Ucraina a fost de acord sa cumpere gaz cu 130 de dolari pe mia de metri cubi, fata de 95 anterior, iar Georgiei i s-au cerut 235 de dolari.