Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei si-a anulat o vizita in Romania, prevazuta initial pentru luni, in semn de protest dupa afirmatiile premierului roman Viorica Dancila despre mutarea ambasadei Romaniei din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, relateaza AFP.

"Regele Abdullah al II-lea a decis sa anuleze o vizita prevazuta pentru luni in Romania in semn de solidaritate fata de Al-Quds (denumirea in araba pentru Ierusalim - n.r.)", a precizat Palatul Regal intr-un comunicat, scrie Agerpres.

Anularea vizitei, care urma sa fie marcata de semnarea mai multor acorduri in diferite domenii, a fost decisa "dupa declaratiile de duminica ale prim-ministrului roman privind mutarea ambasadei tarii sale de la Tel Aviv la Ierusalim", se mai arata in comunicat.

Conform agentiei nationale de presa iordaniene Petra, regele Abdullah al II-lea avea programate intalniri cu presedintele roman Klaus Iohannis si cu liderii parlamentului. El urma de asemenea sa participe la Reuniunile Aqaba, care fusesera programate a fi gazduite de Romania in parteneriat cu Iordania. Agentia Petra mai relateaza ca, in marja vizitei, guvernele iordanian si roman urmau sa semneze un acord, doua memorandumuri de intelegere si un program de cooperare, fiind programat in acelasi timp si un Forum de Afaceri Iordaniano-Roman, cu participarea reprezentantilor din sectorul privat din cele doua tari.

Agentia France Presse reaminteste ca Viorica Dancila a promis duminica la Washington ca tara sa isi va muta ambasada din Israel de la Tel Aviv la Ierusalim, un transfer fata de care presedintele roman Klaus Iohannis si-a exprimat totusi imediat opozitia.

Viorica Dancila a facut aceasta declaratie in prima zi a unei conferinte a organizatiei americane de lobby pro-Israel AIPAC. Declaratia sa, comenteaza AFP, capata o importanta speciala in contextul in care Romania asigura presedintia rotativa a Uniunii Europene.

AFP reaminteste totusi ca o astfel de mutare, care ar urma calea deschisa in decembrie 2017 de presedintele american Donald Trump, trebuie sa primeasca unda verde de la seful statului roman pentru a deveni realitate.

Or, presedintele de centru-dreapta Klaus Iohannis, in conflict deschis cu majoritatea de stanga aflata la guvernare, se opune dorintei guvernului de a urma exemplul SUA.

"Multumesc prietenei mele, premierul roman Viorica Dancila, pentru anuntul sau de la AIPAC", a reactionat premierul israelian Benjamin Netanyahu pe contul sau de Twitter.

Saeb Erakat, un inalt responsabil palestinian, a calificat declaratia premierului Dancila drept "o incalcare flagranta a drepturilor palestinienilor, a legislatiei internationale si a rezolutiilor ONU".

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri