După decesul reginei Elisabeta, noul lider al Marii Britanii a devenit regele Charles, care a moștenit și un adevărat imperiu imobiliar, unul care continuă să crească și să fie finanțat printr-un sistem legislativ originar încă din perioada feudală, interval istoric ce se întinde între secolele al IX-lea și al XV-lea, adică în Evul Mediu.

Situația generează nemulțumire în rândul populației care consideră practica drept imorală, deoarece proprietăți imobiliare aparținând persoanelor decedate, care nu au moștenitori sau care nu și-au cedat averile lor altor persoane printr-un testament, intră în proprietatea Trezoreriei cu ajutorul acestui mecanism numit „Bona vacantia”, care se referă la „bunuri/active vacante/abandonate”.

„Bona vacantia”, mecanismul prin care familia regală încasează indirect zeci de milioane de lire sterline nu este aplicabil pentru întreg teritoriul Marii Britanii, ci doar în două regiuni cunoscute ca Ducatele Lancaster și Cornwall.

În 2020, în Ducatul Lancaster a fost aprobată o hotărâre care permite preluarea activelor imobiliare de către autoritățile locale, indiferent că vorbim de ferme, castele, case și așa mai departe, dacă acestea se încadrează ca fiind proprietăți cu valoare istorică pentru regiunile în care se află.

Dacă proprietarii acestor active nu au moștenitori sau persoane indicate printr-un testament care să preia aceste active, acestea sunt preluate de autorități care continuă să le exploateze. Mai departe, veniturile generate de acestea sunt folosite în mai multe scopuri.

Partea pozitivă este că o parte din sume sunt folosite pentru renovarea lor și întreținerea lor, pentru a fi conservate și pentru generațiile viitoare. Partea mai puțin agreată de opinia publică este aceea că banii sunt direcționați către casa regală.

Potrivit unor documente obținute de The Guardian, doar în ultimii 10 ani, aceste proprietăți au generat venituri de 60 de milioane de lire sterline doar în Ducatul Lancaster. Autoritățile Ducatului afirmă că, după deducerea costurilor de întreținere și renovare, veniturile sunt redirecționate către organizații caritabile, dar documentele arată că doar 15% din sumele respective au ajuns către cauze nobile, restul fiind trimiși către familia regală.

Abordați de The Guardian, purtătorii de cuvânt ai familiei regale nu au dorit să comenteze informațiile.

Familia regală a trecut aceste venituri în declarațiile sale de avere ca fiind „surse de venituri private”, când, în realitate, sunt încasări transmise de autoritățile din Ducatul Lancaster.

La începutul acestui an, în declarația sa de avere, regele Charles al III-lea a raportat încasări de 26 milioane de lire sterline venite din Ducatul Lancaster.

Anterior, regele Charles primea beneficii din regiunea Ducatului Cornwall, dar a predat administrarea zonei către fiul său, prințul William, regele preluând Lancaster, rămas moștenire de la regina Elisabeta.

Astfel, regele Charles colectează banii generați de proprietățile persoanelor decedate în Ducatul Lancaster, iar fiul său de la persoanele decedate din Cornwall.

Documentele consultate de The Guardian arată că, în urma acestui mecanism, familia regală a încasat peste 1,2 miliarde de lire sterline în ultimele 60 decenii.

Portofoliul imobiliar al lui Charles, evaluat la peste 15 miliarde lire sterline

La finele anului 2022, după decesul reginei Elisabeta, proprietățile din portofoliul Crown Estate, entitatea care administrează proprietățile imobiliare ale Coroanei, erau evaluate la circa 15,6 miliarde de lire sterline.

Crown Estate, care generează profituri pentru Trezoreria Marii Britanii, este deținută de monarhul domnitor, iar controlul a fost transmis de la Regina Elisabeta a II-a la Regele Charles al III-lea, după trecerea în neființă a reginei în luna septembrie 2022.

Pe lângă ariile vaste de terenuri agricole și zonele litorale, Crown Estate deține și un portofoliu vast de spații comerciale, ceea ce înseamnă că regele încasează sume uriașe din chiriile plătite de magazine, restaurante și cinematografe.

În parcurile sale comerciale și centrele comerciale din afara Londrei, Crown Estate închiriază spații pentru șapte restaurante McDonald's, patru magazine Starbucks și cinci magazine Subway. Printre giganții americani din zona de fast-food se mai numără Pizza Hut, KFC, Five Guys și Burger King.

Alte magazine incluse în portofoliul Crown Estate sunt Pandora, Apple, TK Maxx, Urban Outfitters, Build-a-Bear, Peloton și Vans. Pe lângă acestea se adaugă și cinematografe sau săli de bowling.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Imobiliare și construcții »


Setari Cookie-uri