Presedintele Donald Trump a anuntat sambata seara ca pune capat ''negocierilor de pace'' purtate de un an cu talibanii pentru a contribui la incetarea a 18 ani de conflict in Afganistan, desi parea ca existau sanse de a se ajunge la un acord istoric, relateaza duminica AFP.

Presedintele Statelor Unite a dezvaluit de asemenea ca initial urma sa se intalneasca duminica la Camp David, ''separat'' si in cel mai mare ''secret'' cu presedintele afgan Ashraf Ghani si cu ''principalii lideri talibani''. "Acestia erau in drum spre Statele Unite in aceasta seara", dar "am anulat imediat intalnirea", a precizat el pe Twitter, conform Agerpres.ro.

''Din pacate, in incercarea de a creste presiunea'', talibanii ''au recunoscut un atac la Kabul in care au fost ucisi unul dintre marii nostri soldati si alte 11 persoane'', a subliniat Trump, justificandu-si decizia surprinzatoare de ''a opri negocierile de pace''.

Atacul de joi a fost al doilea comis in cateva zile in capitala afgana, revendicat de insurgenti in pofida ''acordului de principiu'' pe care emisarul american Zalmay Khalilzad sustine ca l-a incheiat in cursul discutiilor de la Doha.

Emisarul american pentru Afganistan, Zalmay Khalilzad, a revenit joi la Doha, in Qatar, pentru a relua negocierile cu talibanii in vederea unui acord care sa permita o retragere militara a Statelor Unite din Afganistan, noteaza AFP, citand un purtator de cuvant al Departamentului de Stat.

Duminica, emisarul american a afirmat ca a incheiat a noua runda de negocieri cu talibanii la Doha, deplasandu-se apoi la Kabul, unde a prezentat guvernului afgan un 'acord de principiu' cu acestia.

Proiectul de acord prevede o retragere in etape: intr-o prima faza, in primele 135 de zile, armata SUA ar urma sa se retraga din cinci baze, iar numarul militarilor sa fie redus de la 13.000-14.000 in prezent, la 8.600. Textul ar urma sa includa un calendar cu diminuari ulterioare ale efectivelor, daca vor fi intrunite conditiile necesare.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri