Bancile Commerzbank si UniCredit s-au alaturat altor 17 ofertanti pentru banca de economii Landesbank Berlin, o vanzare in valoare de cinci miliarde de euro care ar putea submina protectia puternicelor banci publice ale Germaniei, informeaza NewsIn.

Licitatia este prima vanzare din toate timpurile a unei banci germane de economii, detinute de stat, care au o baza fidela de clienti, pentru care pot oferta banci comerciale. Reprezentantii detinatorului actual al bancii, orasul Berlin, au declarat ca 19 potentiali cumparatori si-au aratat interesul, din care fac parte investitori financiari si grupuri straine. Acestia au la dispozitie cateva luni pentru a-si pregati ofertele.

Vanzarea Landesbank Berlin, care ofera servicii aproape unei jumatati dintre berlinezi, a tras atentia intregii piete financiare si sursele apropiate afacerii sustin ca UniCredit si Commerzbank se afla printre ofertanti.

Potrivit Reuters, licitatia, care ofera posibilitatea de intrare pe una dintre cele mai restrictive piete bancare europene, preceda cea mai mare vanzare din domeniul bancar german, dupa ce UniCredit a achizitionat HVB, din Bavaria, cu doi ani in urma.

Cu toate acestea, vanzarea este controversata in Germania. Bancile de economii ale statului, care sunt comunitare si nonprofit, urmaresc sa impiedice trecerea Landesbank pe maini private deoarece se tem ca acest lucru va submina sistemul care le-a instituit dominatia.

Banca este vanduta in cadrul unei intelegeri cu Bruxelles, prin care Berlinului i s-a permis sa salveze Landesbank dupa ce a fost ruinata de un colaps al pietei imobiliare. Municipalitatea a pompat, la acel moment, bani pentru a revigora banca.

Suse apropiate afacerii au estimat ca banca ar putea obtine peste cinci miliarde de euro.


Te-ar putea interesa si:


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Mii de evrei romani supravietuitori ai Holocaustului, compensati