Suedia este lider la reciclare în Europa, doar 1% din deșeurile generate de această țară ajungând în gropile de gunoi. În rest, 52% din gunoiul Suediei este transformat în energie, iar 47% este reciclat.

Transformând gunoiul în energie, Suedia a redus emisiile de dioxid de carbon cu 2,2 mil. tone pe an. Între 1990 și 2006, emisiile au scăzut cu 34% iar emisiile de gaze de ser sunt estimate că au scăzut cu 76% în 2020, comparativ cu anul 1990.

Trei factori majori sunt ”responsabili” de revoluția reciclării din Suedia.

Reciclarea este extrem de facilă pentru cetățeni

Reciclatul este ușor de făcut și nu îi face pe cetățeni să piardă timp inutil. Un suedez ce locuiește la oraș nu trebuie să meargă mai mult de 300 de metri pentru a găsi o stație de reciclare care îl răsplătește automat cu vouchere de cumpărături (vezi video).

Copiii sunt învățați să recicleze

Copiii sunt învățați să recicleze de la o vârstă fragedă, procesul de reciclare în sine devenind ceva obișnuit în viața famiilor suedeze. Suedia are chiar și o zi națională în care toată lumea adună gunoi și face curățenie în jurul propriei locuințe. Profesorii încurajeaza copiii să recicleze iar școlile implementează politici de reciclare.

Politici de reciclare la nivel național

Poate cel mai important element este reprezentat de politicile implementate la nivel național de către Suedia.

Țara nu doar că economisește bani generând energie din gunoi, dar și înregistrează venituri de peste 100 mil. dolari anual importând gunoi și produse reciclabile din alte state. Marea Britanie, Norvegia, Irlanda și Italia platesc 43 dolari pentru fiecare tonă de gunoi importată de Suedia.

Suedia are implementat de foarte mult timp un sistem care răsplătește persoanele care reciclează sticle și cutii de aluminiu. În fiecare an Suedia recicleaza 1,8 mld. sticle și cutii care altfel ar fi ajuns în gropile de gunoi.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri