UE da in judecata Spania pentru descurajarea ofertei E.ON de preluare a Endesa

Comisia Europeana a dat in judecata Spania la Curtea Europeana de Justitie deoarece considera ca statul a avut o atitudine sfidatoare si s-a interpus in incercarea de preluare a Endesa de catre compania germana E.ON, care a facut o oferta in valoare de 42,3 miliarde de euro.

"Comisia Europeana a decis sa aduca Spania in fata CEJ deoarece statul nu s-a conformat deciziei Comisiei, care a cerut statului spaniol sa revizuiasca anumite conditii referitoare la oferta E.ON pentru Endesa", a precizat executivul european potrivit NewsIn..

Impotrivirea Spaniei, precum si actiunile recente ale Italiei si Poloniei au starnit temeri la Bruxelles in legatura cu "nationalismul economic" si cu incercarile guvernelor de a proteja marile firme nationale din sectoare precum energia, transportul sau cel bancar de preluarile straine. Actiunile curtii pot dura de la unul la trei ani, sau chiar mai mult.

Spania a ignorat o serie de avertismente ale Comisiei, care dateaza din iulie trecut si a respins doua decizii oficiale care ii cereau statului sa slabeasca unele conditii impuse pentru oferta. Autoritatea de control spaniola a impus primele conditii pentru preluarea Endesa de catre E.ON in iulie, pentru ca apoi sa le modifice in noiembrie, din cauza presiunilor Comisiei. Modificarile nu au satisfacut cererile autoritatilor pentru concurenta ale UE, care au cerut Spaniei renuntarea completa la conditii, solicitare ignorata de statul iberic.

E.ON a facut oferta potrivit noilor conditii revizuite de autoritatile spaniole, insa problemele companiei germane vin acum din alta directie. Concurentii Enel si Acciona au acumulat, in total, 46% din Endesa. Compania de holding spaniola Sepi detine o parte de 3%.

E.ON planuieste sa dea in judecata Enel si Acciona in Spania si in Statele Unite, in timp ce Enel doreste o actiune similara impotriva bancii spanile si investitorului Endesa Caja Madrid, care s-a aliat cu E.ON.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
VIDEO Jair Bolsonaro şi-a dat masca jos după ce a anunţat că are Covid-19
Setari Cookie-uri