Companiile britanice de utilităţi încearcă să obţină un important pachet guvernamental de sprijin, în condiţiile în care creşterea explozivă a preţurilor la electricitate şi gaze naturale ameninţă să arunce furnizorii în faliment, transmite Bloomberg, citat de Agerpres.

Guvernul britanic are programată pentru ziua de luni o nouă rundă de discuţii cu industria, după ce ministrul pentru mediul de afaceri Kwasi Kwarteng a spus că micii furnizori sunt sub presiune. Acum marii furnizori vor să beneficieze de un plan de salvare care să îi ajute să facă faţă costurilor apărute odată cu preluarea clienţilor micilor furnizori care ar putea da faliment, au declarat surse din apropierea acestui dosar.

"Dacă un furnizor va da faliment, Ofgem (-autoritatea de reglementare din Marea Britanie-nr.) se va asigura că aprovizionarea clienţilor cu gaze şi electricitate va continua fără întrerupere. Dacă un furnizor de ultimă instanţă nu este posibil, un administrator special va fi numit de Ofgem şi Guvern. Obiectivul este aprovizionarea în continuare a clienţilor până când compania poate fi salvată sau clienţii pot fi mutaţi la un nou furnizor", a scris Kwasi Kwarteng pe Twitter.

Potrivit surselor citate de Bloomberg, există îngrijorarea că ar putea apărea o situaţie în care mai mulţi furnizori vor da faliment simultan. De aceea, marile companii propun un plan de sprijin guvernamental.

În condiţiile în care preţul gazelor naturale aproape s-a triplat, din cauza unor probleme de aprovizionare, şapte furnizori din Marea Britanie au dat faliment în acest an. Companiile care nu au folosit procedurile de hedging au vândut energie clienţilor la un preţ mai mic decât cel pe care l-au plătit pentru a cumpăra respectiva energie iar plafoanele de preţ de pe piaţa reglementată înseamnă că nu pot transfera aceste costuri pe seama consumatorilor.

Ministrul pentru mediul de afaceri Kwasi Kwarteng va avea luni o nouă întâlnire cu şefii companiilor din industria de energie după o serie de discuţii de urgenţă care au avut loc pe parcursul week-end-ului cu o serie de companii de utilităţi, inclusiv giganţii Centrica Plc şi EDF Energy, precum şi cu autoritatea de reglementare Ofgem.

"Secretarul pentru afaceri este în strânsă legătură cu industria de energie cu privire la impactul global al preţurilor mari la gaze, după ce zilele trecute s-a întâlnit cu principalii actori, şi va continua discuţiile cu privire la acest subiect la o masă rotundă planificată pentru ziua următoare", a declarat un purtător de cuvânt al Guvernului.

În întreaga Europă, guvernele au început să ia măsuri pentru a limita impactul preţurilor mari la energie asupra gospodăriilor. Italia urmează să cheltuie aproximativ 3,5 miliarde de euro pentru a-i proteja pe consumatori, în timp ce Spania, Franţa şi Grecia au luat şi ele măsuri pentru a limita impactul asupra economiilor lor.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri