Republica Moldova a fost nevoită să instituie stare de alertă în sectorul energetic din cauza presiunilor exercitate de gigantul rusesc de gaze Gazprom la adresa guvernării proeuropene de la Chişinău, a declarat fostul consilier prezidenţial în domeniul energetic, Sergiu Tofilat.

Rusia, prin intermediul gigantului de gaze Gazprom, şi-ar dori "să-i îngenuncheze pe moldoveni" pentru că la alegerile parlamentare de anul trecut au votat în majoritate pentru un partid proeuropean - Partidul Acţiune şi Solidaritate (PAS) - şi nu pentru unul prorus, de aceea îi impune preţuri speculative la gaze, consideră Sergiu Tofilat, citat de Ziarul Naţional din Chişinău, scrie Agerpres.

"Este un scenariu coordonat între Gazprom şi Inter RAO, cei care controlează Centrala termoelectrică Moldovenească (de la Cuciurgan/Transnistria)", a declarat Tofilat, expert în domeniul energetic, la Jurnal.tv.

"De la 1 octombrie, Gazprom ne-a trecut la preţuri speculative, preţuri spot, în timp ce noi, timp de 14 ani, am avut un contract cu preţuri de termen lung, legate de preţul la petrol, deci era o formulă de calcul. Gazprom acum s-a folosit de situaţie", consideră el.

În opinia sa, "Gazprom vrea acum să ne îngenuncheze şi să scoată din buzunarul nostru aproximativ 600-700 de milioane de dolari în plus, doar din motivul că la guvernare nu a ajuns un partid prorus, iar noi în continuare depindem de ei".

La rândul său, deputatul PAS, Radu Marian, a declarat că aprovizionarea Republicii Moldova cu energie electrică este o problemă mai veche, iar în condiţiile actuale, guvernul a fost nevoit să instituie stare de alertă în sectorul energetic.

"Este este o problemă moştenită de mult timp. Ea nu a fost rezolvată de zeci de ani. Această stare de alertă a fost anunţată pentru a mobiliza întreprinderile din domeniu, pentru a ne asigura că nu rămânem fără energie electrică sau gaze. Problema nu este neapărat că am putea rămâne fără gaze ori fără energie, problema este în preţ", a afirmat deputatul, citat de agenţia de presă locală NordNews.

"Toată lumea trebuie să înţeleagă asta. Suntem gata pentru toate scenariile", a afirmat Radu Marian, adăugând că guvernul este gata să compenseze anumite diferenţe, creşteri de preţuri pentru cetăţeni.

Comisia Naţională pentru Situaţii de Urgenţă a Republicii Moldova a decis miercuri instituirea stării de alertă în sectorul energetic, întrucât autorităţile moldovene nu au ajuns la un acord cu Gazprom în vederea livrărilor de gaze după 30 octombrie. Responsabilii de la Chişinău au declarat că nu vor admite semnarea unui nou contract cu Gazprom care ar conţine un preţ exorbitant pentru gazele naturale.

De asemenea, Chişinăul ia în calcul şi scenariul absenţei unui contract cu Gazprom, conform jurnaliştilor de la Ziarul Naţional.

Cu scopul de a evita o criză a gazelor, compania de stat Energocom a fost împuternicită să caute soluţii alternative de procurare a gazelor naturale şi deja are unele oferte, potrivit publicaţiei menţionate.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri