Cea mai mare companie petroliera din Rusia, Lukoil, a anuntat ieri majorarea cu 16% a profitului net obtinut in 2006, datorita cresterii productiei, insa aceasta performanta este cu pusin sub estimarile analistilor.

Compania a declarat ca profitul sau a crescut pana la 7,48 miliarde dolari, depasind cu mult nivelul inregistrat in 2005, de 6,44 miliarde dolari. Analistii estimau ca firma ruseasca va anunta un profit net de 7,87 miliarde dolari.

Lukoil a mai anuntat ca venitul obtinut in 2006 a crescut cu 21%, pana la 68,11 miliarde dolari, fata de suma de 56,22 miliarde dolari inregistrata in anul precedent datorita productiei mai mari de hidrocarburi, care, conform Lukoil, a crescut cu 12,2% in 2006, pana la echivalentul a 2,145 milioane de barili de petrol. Analistii mizau pe pe venituri de 68 miliarde dolari.

"Majorarea venitului net s-a datorat conditiilor favorabile de pe piata, a cresterii productiei de hidrocarburi si de rafinare, control al costului si majorarea marjelor obtinute de pe urma activitatii de rafinare", au spus potrivit NewsIn, oficialii Lukoil, companie din care grupul petrolier american ConocoPhillips detine 20%. "Profit net a fost afectat de intarirea rublei fata de dolar precum si de majorarea taxelor. Cheltuielile companiei s-au ridicat la 24,4 miliarde dolari, in crestere anuala de 30,4%", a afirmat Lukoil intr-un comunicat.

Compania rusa a adaugat ca nivelul castigurilor inainte de dobanzi, taxe, depreciere si amortizare (EBITDA) a crescut cu 18% pana la 12,30 miliarde dolari fata de anul precedent, cand se inregistrasera castiguri de 10,40 miliarde dolari.


Te-ar putea interesa și:


Mai multe articole din secțiunea Internațional »Citește și
Germania pune pe masă 750 miliarde euro pentru a contracara impactul pandemiei
Setari Cookie-uri