Rusia și-a provocat propriul declin prin decizia de a invada Ucraina. Pe lângă multiplele sancțiuni occidentale, Rusia își va pierde și poziția de cel mai mare exportator de energie în anii următori.

Volumul de exporturi de energie din Rusia este în scădere, iar acest trend va continua, conform Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), citată de EFE. Cel mai recent raport anual al agenției indică un viitor nefast pentru Rusia care, conform estimărilor, nu se va mai bucura de un nivel al exporturilor asemeni celui din 2021. IEA face aceste previziuni în contextul în care, în primele șase luni de la începerea războiului din Ucraina, Rusia a încasat nu mai puțin de 158 de miliarde de euro din exporturile de energie, dintre care 50% au ajuns pe piața Uniunii Europene.

Cu toate acestea, situația se schimbă, iar Europa caută activ alternative la resursele care, în trecut, erau furnizate de Rusia. Astfel, dacă în 2021, exporturile Rusiei au reprezentat circa 20% din schimburile internaţionale de pe piața de energie, procentul va scădea la doar 13% în 2030. Această diminuare a importanței Rusiei vine în ciuda faptului că politica lui Putin se concentrează pe o mărire a exporturilor către Asia ca o alternativă la schimburile din trecut cu Europa.

Citește și: Prețul gazelor a ajuns sub 0 în Europa, pentru scurt timp. Cum a fost posibil, în plină criză a energiei

Alți jucători de pe piață, ca Statele Unite sau țările din zona Orientului Mijlociu, vor profita de decăderea Rusiei care va suferi cele mai mari pierderi la capitolul exporturilor de gaze. Conform previziunilor corpului internațional, de la o cotă de 30% în exporturile mondiale în 2021, Rusia va scădea la 15% la începutul următorului deceniu. În cantități, asta înseamnă o scădere de la 370 de miliarde de metri cubi exportați pe piața de pe bătrânul continent în 2021 la 230 de miliarde anual în 2030 şi la 140 de miliarde în 2035.

Noi zăcăminte de gaze din Africa de nord și din Norvegia vor înlocui necesarul european de gaz care, până în februarie, era acoperit de Rusia. În plus, UE aduce tot mai mult gaz natural lichefiat de la diverși furnizori, inclusiv SUA. Alternativa China nu este viabilă pentru Rusia, deoarece statul chinez achiziționează deja gaz lichefiat și, prin urmare, oportunitatea construirii unui gazoduct de mare capacitate nu pare să se arate în anii următori.

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri