În urmă cu un an, oamenii din toată lumea își făceau sau se gândeau la tradiționalele urări și dorințe pentru Anul Nou. Puțini bănuiau însă, că după doi ani de pandemie, plăcile tectonice ale geopoliticii aveau să se miște serios, readucând în prim-plan o putere revanșardă - Rusia.

Pe plan geopolitic, anul 2022 a fost - și încă este - marcat de războiul din Ucraina. Un conflict care se poate prelungi foarte mult și căruia nimeni nu îi întrevede un final, nici chiar - sau cu atât mai puțin - cei implicați în el în mod direct.

Cum a început totul? Depinde foarte mult din care parte privești. Un lucru este însă sigur - pe cât de adevărat este că Vladimir Putin se simțea atacat de apropierea tacită a NATO de granițele sale, pe atât de adevărat este și faptul că națiunile au dreptul la autodeterminare, iar Ucraina nu face excepție.

Popoarele, prin urmare, sunt libere să aleagă drumurile pe care le doresc, aspect care stă la baza acestui conflict care mocnea de mult timp, încă dinainte de anul 2014, momentul când a fost anexată Crimeea.

Aproape un an mai târziu, aproape nimic semnificativ nu s-a întâmplat în teren. Zeci de mii de civili au căzut însă victime acestui conflict, valuri de refugiați au luat calea altor țări, iar plecând de la această realitate este greu de spus cum ar putea să mai fie reparate relațiile între Rusia și Occidentul colectiv în viitorul apropiat.

Firește, aceste evenimente au avut și au în continuare consecințe majore și pentru blocul occidental, confruntat cu o criză a energiei nemaivăzută de zeci de ani, dar și cu o creștere galopantă a costului vieții, pe măsură ce acesta este nevoit să își diversifice resursele pe care anterior le procura din Rusia.

De asemenea, 2022 a fost un an care a arătat limitele diplomației, aceasta fiind incapabilă, de la un punct, să influențeze evenimentele din teren.

Nu în ultimul rând, în 2022 flacăra revoluției s-a reaprins în Iran după moartea tinerei Mahsa Amini.

Fără să fie la fel de ample ca precedentele evenimente din 2019, când mai mult de 1500 de persoane au fost ucise în această țară, amploarea și violența mișcărilor de stradă au arătat clar nemulțumirea populației iraniene față de conducerea țării.

Fără îndoială, 2022 a fost un an care a schimbat pentru totdeauna viața foarte multor oameni de pe întreg globul, doar că în acest moment este dificil de spus cum se va sfârși totul. Timpul, însă, o va arăta.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Luca Dinulescu
Luca Dinulescu este jurnalist, activând anterior pentru publicații precum Digi 24, Adevărul sau Academia Cațavencu. A desfășurat de asemenea o activitate publicistică constând în patru volume publicate, între acestea numărându-se proză, nuvele și benzi desenate. Este absolvent de Regie Film și a fost de asemenea posesor al bursei J.W.Fulbright pe scenaristică și regie de film.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri