Trenurile s-au oprit joi în Franța, școlile au fost închise și o bună parte din firme și-au întrerupt activitatea, deoarece angajații și-au părăsit locurile de muncă în încercarea de a bloca o reformă planificată a pensiilor care ar crește vârsta de pensionare cu doi ani, până la 64 de ani, scrie France24.

În România, vârsta standard de pensionare pentru femei este de 61 de ani și 9 luni și va crește treptat până la 63 de ani până în ianuarie 2030. Pentru bărbați, vârsta standard de pensionare este de 65 de ani.

Ziua de greve și proteste la nivel național din Franța este un test major pentru președintele Emmanuel Macron, care spune că reforma sa emblematică este vitală pentru a se asigura că sistemul de pensii nu va intra în colaps. Sondajele de opinie arată că alegătorii francezi resping în mare măsură planul său de a-i face să lucreze mai mult.

„Nu este nimic bun în această reformă”, a spus Rozenn Cros, în orașul Cannes, din sudul Franței, în timp ce ea și alți profesori se pregăteau pentru grevă, cu bannere pe care este scris „Nu la 64”.

Provocarea pentru sindicate, care sunt mult mai puțin puternice în Franța decât înainte, este dacă pot transforma acea opoziție față de reformă – și furia față de o criză a costului vieții – într-un protest social de masă care va dura mai multe zile și care, în cele din urmă, să facă guvernul să se răzgândească.

Macron a vrut să crească vârsta de pensionare și în 2019, dar legea a fost retrasă după greve masive, dar și din cauza pandemiei COVID-19.

„Această problemă a pensiilor canalizează toată nemulțumirea”, a declarat liderul sindicatului CGT, Philippe Martinez. „Astăzi va fi o zi foarte mare de mobilizare”, a mai adăugat el.

Reducerea vârstei de pensionare cu doi ani și extinderea perioadei de plată ar aduce 17,7 miliarde de euro în contribuții anuale la pensie, permițând sistemului francez să ajungă la pragul de rentabilitate până în 2027, potrivit estimărilor Ministerului Muncii.

Sindicatele susțin că există și alte modalități de a asigura viabilitatea sistemului de pensii, cum ar fi impozitarea celor superbogați sau creșterea contribuțiilor angajatorilor sau ale pensionarilor înstăriți.

Joi sunt așteptate peste 200 de mitinguri în jurul Franței, inclusiv una mare la Paris, care implică toate sindicatele din Franța.

Sindicatele au descris ziua ca un punct de plecare, urmând să urmeze mai multe greve și proteste.

„Ceea ce nimeni nu poate ști, și nici măcar sindicatele nu știu este dacă francezii sunt suficient de supărați pentru a bloca țara”, a spus profesorul la Sciences Po Bruno Palier.

Reforma trebuie să treacă în continuare prin parlament, unde Macron și-a pierdut majoritatea absolută, dar speră să fie adoptată cu sprijinul conservatorilor.

Sursa foto: Shutterstock / Alexandros Michailidis

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri