Curtea judecatoreasca din Irktrusk s-a opus incercarilor TNK-BP de a stopa autoritatile sa preia licenta. Judecatorul Valery Titov a declarat cazul in afara jurisdictiei. TNK-BP poate redeschide cazul, anunta BBC News.

Analistii spun ca disputa licentei este ultima incercare a Kremlinului de a prelua controlul asupra surselor energetice ale Rusiei. Anul trecut, Gazprom a securizat accesul companiei Royal Dutch Shell la rezervele rusesti de petrol si gaz. Shell si partenerii sai au recunoscut controlul proiectului Sakhalin 2 de catre Gazprom dupa ce autoritatile au refuzat sa le acorde lor certificatele de mediu necesare.
Seful agentiei de mediu din Rusia, Oleg Mitvol, a afirmat la inceputul lunii ca licenta BP ar putea fi retrasa inainte de luna iunie.

Autoritatile rusesti acuza TNK-BP de insuficienta gazului produs din rezervele Kovykta. Ele sustin ca din conditiile prevazute de licenta, Kovykta ar fi trebui sa produca noua miliarde de metri cubi de gaze pe an pana in 2006, decat cantitatea actuala de gaze de mai putin de 2,5 miliarde de metri cubi pe an. TNK-BP spune ca nu poate produce mai mult dat fiind ca nu exista cerere aditionala in regiunea locala, in timp ce licenta de export a fost respinsa.

Kovykta are destule rezerve de gaz pentru a face fata cererii globale pentru o buna parte din an, conform analistilor. Licenta pentru rezervele de gaz este detinuta de Rusia Petroleum, condusa in proportie de 63% de TNK-BP.

“Compania noastra este increzatoare in demersurile sale legale si va face tot posibilul pentru a apara si a retine aceasta licenta”, a precizat purtatorul de cuvant al TNK-BP.

Cealalta jumatate a pachetului de actiuni din cadrul companiei TNK-BP este detinuta de grupul rusesc Alfa Access Renova.