Cu sediul in micul oras italian Padova, Banca Antonveneta a fost tinta unui razboi pentru preluare, in care ABN Amro a triumfat in defavoarea unui rival italian la inceputul lui 2006.

Un an mai tarziu, o lupta la fel de acerba pentru preluarea bancii olandeze ABN Amro, care a transformat vanatorul in vanat a nelinistit angajatii si clientii de la cele o mie de subsidiare ale bancii italiene.

"Abia am terminat de schimbat logo-ul la subsidiarele noastre. Eram siguri ca ne indreptam spre un adapost sigur", a spus seful unui sindicat bancar de stanga din Padova, Fisac Cgil, Marco Messina, care lucreaza la Antonveneta.

"Se pare insa ca destinul nostru nu a fost acesta, iar toate aceste lucruri creeaza foarte multa instabilitate", a adaugat Messina, citat de Reuters.

Banca olandeza ABN Amro a acceptat, in principiu, o preluare de catre banca britanica Barclays, dar un consortiu condus de Royal Bank of Scotland, din care mai fac parte banca spaniola Santander si grupul belgiano-olandez Fortis, a facut o oferta rivala de preluare si intentioneaza sa vanda banca Antonveneta bancii aliate din Spania, Santander.

Citeste si:

Oricare ar fi rezultatul preluarii ABN Amro, Banca Antonveneta, prin care ABN a devenit prezenta in banosul sector bancar italian, isi va schimba inca o data proprietarul.

"Clientii nostri ne intreaba despre aceste lucruri. Nu este insa la fel de multa tensiune ca in cazul bataliei de anul trecut pentru Antonveneta", a declarat, sub anonimat, un angajat al bancii. "Toate aceste lucruri inseamna ca o vom lua de la capat", a adaugat acesta.

Oficialii de la Antonveneta au refuzat sa comenteze, dar mesajul pentru angajati a fost clar: batalia pentru ABN Amro este o lupta externa care nu ar trebui sa aiba vreun impact asupra afacerilor cotidiene.

ABN Amro a tinut titlurile din presa in 2005, cand s-a luptat sa patrunda in sectorul bancar italian foarte bine protejat, prin oferta curajoasa de preluare facuta pentru Antonveneta. Tranzactia a avut nevoie de un an ca sa fie incheiata.

Banca olandeza s-a confruntat cu ostilitate in orasul natal al bancii Antonveneta, Padova, deoarece multi investitori de pe piata interna au fost de partea contracandidatului italian, Banca Popolare Italiana, care in cele din urma a fost implicata intr-un dosar juridic.