Poate că roboti în formă de câine creați de Boston Dynamics nu sunt capabili să latre, dar acum pot vorbi precum oamenii datorită inteligenței artificiale generative, relatează BusinessInsider.

Levatas, o companie de software AI, a colaborat cu Boston Dynamics pentru a integra platforma ChatGPT creată de cei de la OpenAI în Spot, robo-câinele pe care compania l-a lansat în 2020.

Folosind tehnologia vocală Google Assistant, ChatGPT le oferă câinilor robot capacitatea de a înțelege și de a răspunde la fața oamenilor.

„Clienții pot întreba orice doresc”, a declarat Chris Nielsen, fondatorul și CEO-ul Levatas.

Folosiți de industrii precum producția și logistica, acești câini robot alimentați de inteligență artificială au fost proiectați inițial pentru a îndeplini „misiuni” sau liste lungi de sarcini pentru care au fost programați, cum ar fi identificarea scurgerilor sau a daunelor echipamentelor din fabrici.

În îndeplinirea acestor sarcini, câinii robot pot colecta seturi mari de date pe care „doar oamenii tehnici le pot gestiona.

Potrivit lui Chris Nielsen, prin noile abilități conferite prin platforma ChatGPT, care încă nu a fost lansate comercial, un robo-câine poate comunica aceste date inclusiv persoanelor nu au cunoștințe tehnice avansate.

Când cineva pune o întrebare despre sarcinile robotului, ChatGPT o poate interpreta și formula un răspuns bazat pe datele colectate de robo-câine.

O demonstrație a acestor câini robot arată că sunt capabili să răspundă la întrebări verbale într-un mod clar.

Când o persoană l-a întrebat pe Spot: „Câte inspecții ai în următoarea ta misiune?” robotul a răspuns: „Următoarea mea misiune implică 20 de inspecții”.

O altă persoană i-a cerut lui Spot să descrie ultima sa misiune. Robotul a răspuns cu detalii despre locul unde a avut loc misiunea, timpul necesar pentru a o finaliza și că a detectat „două anomalii termice”.

Vestea despre noile capabilități ale Spot vine la doar câteva săptămâni după ce Eric Adams, primarul orașului New York, a anunțat că departamentul de poliție al orașului va utiliza din nou câinii robot ai Boston Dynamics în situații periculoase, cum ar fi amenințările cu bombă sau luările de ostatici. Câinii robot vor fi folosiți chiar și pentru a inspecta locurile cu deșeuri periculoase.

Adams a spus că acești câinii pot salva vieți în situații în care nu poți trimite ofițeri de poliție într-un spațiu care este foarte periculos.

Un purtător de cuvânt al Boston Dynamics a declarat pentru BusinessInsider că integrarea ChatGPT este încă în faza de cercetare și dezvoltare și până acum a fost demonstrată doar în „contextul inspecțiilor echipamentelor industriale”.

„Această integrare, la fel ca toate aplicațiile roboților noștri, trebuie să respecte termenii și condițiile și principiile etice ale companiei noastre, care interzic strict armarea roboților sau folosirea lor în scopuri de vătămare sau intimidare”, a spus purtătorul de cuvânt.

Sursa foto: Pompeii - Parco Archeologico/ Facebook

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri