Cresterea economica din zona euro a incetinit in primul trimestru, in conformitate cu asteptarile analistilor, deoarece a scazut cererea interna, iar dezvoltarea exporturilor a stagnat, arata vineri biroul european de statistica, Eurostat, preluat de Reuters si citat de NewsIn.

Eurostat a mai aratat ca rata somajului din zona euro a coborat la un nou nivel minim record ajustat sezonier, de 7,1% in aprilie, fata de 7,2% in martie.

Statisticile publicate de Eurostat au confirmat estimarile anterioare, potrivit carora produsul intern brut (PIB) din cele 13 tari membre ale zonei euro a urcat pana la 0,6%, in perioada ianuarie-martie, fata de trimestrul precedent, cand PIB-ul zonei euro a crescut pana la 0,9%. Produsul intern brut a urcat cu 3% in primul trimestru din 2007, fata de perioada echivalenta de anul trecut.

Cresterea economica a fost sustinuta mai ales de investitiile solide si constante si de o noua crestere a stocurilor din zona euro, care inregistrasera o scadere la sfarsitul lui 2006. Acestea au contribuit la compensarea unei scaderi cu 0,1% a consumului casnic si un impact negativ al comertului.

Analistii estimasera o incetinire a cresterii economice in zona euro in primul trimestru, din cauza unei majorari cu 3% a taxei pe valoare adaugata (TVA) in cea mai mare economie din zona euro, Germania, masura care ar fi urmat sa genereze o scadere a cererii consumatorilor.

Banca Centrala Europeana (BCE) si Comisia Europeana estimeaza ca in zona euro va continua sa se mentina o crestere economica robusta, de aproximativ 2,5-2,6% din PIB in 2007, dupa nivelul de 2,7% din PIB, inregistrat in 2006.

BCE a indicat ca ar fi posibil sa urce dobanda cheie cu 0,25%, pana la 4%, saptamana viitoare, ca sa controleze presiunile inflationiste pe termen mediu, generate de cresterea rapida a creditelor si de contractia de pe piata muncii, care ar putea genera cresteri salariale.

Jucatorii de pe piata estimeaza ca BCE va mai creste dobanda cheie inca o data sau de doua ori in acest an, de fiecare data cu cate 0,25%.


Mai multe articole din sectiunea International »Citeste si
Eurostat: Romania, tara cu cel mai mare deficit guvernamental din UE