Evgheni Prigojin, șeful grupului privat de mercenari ruși Wagner, pare să cadă rapid în dizgrație, după ce a avut o tiradă împotriva armatei ruse și a promis că se va răzbuna pe liderii acesteia. Serviciile secrete rusești, FSB, au deschis un dosar penal împotriva lui Prigojin, acuzându-l de "îndemn la o rebeliune armată". Mercenarii Wagner s-ar îndrepta spre orașul rus Rostov, în apropiere de sud-estul Ucrainei, acolo unde vehiculele militare au putut fi văzute circulând pe străzi, scrie CNN. În spațiul public apar numeroase speculații cu privire la un posibil puci, schimbarea lui Vladimir Putin și chiar război civil în Rusia.

Ce a făcut Prigojin?

Prigojin a acuzat vineri armata rusă că a atacat o tabără Wagner și că a ucis un "număr uriaș" din oamenii săi. El a promis că va riposta în forță, insinuând că forțele sale vor "distruge" orice rezistență, inclusiv baraje rutiere și avioane.

"Suntem 25.000 de oameni și vom afla de ce există un asemenea haos în țară", a declarat el.

Prigojin a revenit ulterior asupra amenințării sale, spunând că criticile sale la adresa conducerii militare ruse au fost un "marș al dreptății" și nu o lovitură de stat – dar se pare că liderii de la Kremlin nu mai sunt dispuși să îl ierte. Rusia îl acuză pe șeful Wagner că îndeamnă la "rebeliune armată"

La sfârșitul zilei de vineri, Prigojin a declarat că luptătorii săi au intrat în regiunea rusă Rostov și chiar a afirmat că trupele sale au doborât un elicopter care a tras asupra unei "coloane" de civili.

Care a fost reacția Rusiei?

Ministerul rus al Apărării a negat că a atacat trupele Wagner, calificând afirmația drept "propagandă informațională". FSB a deschis, de asemenea, un dosar penal împotriva lui Prigojin pentru amenințările sale, acuzându-l că a îndemnat la "o rebeliune armată".

"Afirmațiile și acțiunile lui Prigojin sunt, de fapt, apeluri la declanșarea unui conflict civil armat pe teritoriul Federației Ruse și sunt o înjunghiere în spatele militarilor ruși care luptă împotriva forțelor ucrainene pro-fasciste", se arată într-o declarație a FSB, care a cerut luptătorilor Wagner să îl rețină pe liderul lor.

Președintele rus Vladimir Putin este la curent cu situația, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dimitri Peskov.

Între timp, oficialii ruși au părut să nu-și asume niciun risc, măsurile de securitate intensificându-se la Moscova, potrivit presei de stat ruse TASS.

Postări pe rețelele de socializare au arătat că vehicule militare au fost văzute circulând pe principalele străzi din capitala rusă în primele ore ale zilei de sâmbătă.

Cine este Prigojin?

Prigojin îl cunoaște pe Putin încă din anii ‘90. El a devenit un oligarh bogat câștigând contracte de catering profitabile cu Kremlinul, ceea ce i-a adus porecla de "bucătarul lui Putin".Transformarea sa într-un lider militar a survenit în urma mișcărilor separatiste susținute de Rusia în 2014 în Donbas, în estul Ucrainei.

Prigojin a fondat Wagner pentru a fi un grup de mercenari din umbră care a luptat atât în estul Ucrainei, cât și, din ce în ce mai mult, pentru cauze susținute de Rusia în întreaga lume.

CNN notează că mercenarii Wagner au operat în Sudan, Libia, Mozambic, Ucraina și Siria. De-a lungul anilor, aceștia și-au dezvoltat o reputație deosebit de macabră și au fost legați de diverse abuzuri ale drepturilor omului.

Influența politică a lui Prigojin a explodat în Rusia după invazia completă a Moscovei în Ucraina în februarie 2022. În timp ce multe trupe regulate rusești au înregistrat eșecuri pe câmpul de luptă, mercenarii Wagner păreau a fi singurii capabili să realizeze progrese tangibile.

Cunoscut pentru nepăsarea față de viețile propriilor soldați, se crede că tacticile brutale și deseori anarhice ale grupului Wagner au dus la un număr mare de victime, deoarece noii recruți sunt trimiși în luptă cu puțină pregătire formală - un proces descris de către locotenentul general în retragere al Statelor Unite Mark Hertling ca fiind "ca și cum ai da carne la un tocător".

Prigojin a folosit rețelele de socializare pentru a face lobby pentru ceea ce își dorește și s-a certat adesea cu conducerea militară a Rusiei, prezentându-se ca fiind competent și nemilos în contrast cu liderii militari din Moscova.

Dezacordurile sale cu conducerea Rusiei au explodat în timpul bătăliei crâncene și necruțătoare pentru Bakhmut, în timpul căreia a acuzat în mod repetat conducerea militară că nu a reușit să furnizeze suficiente muniții trupelor sale.

Într-o înregistrare video deosebit de sumbră de la începutul lunii mai, Prigojin stătea lângă o grămadă de luptători wagnerieni morți și i-a luat în vizor în mod special pe ministrul rus al apărării, Serghei Șoigu, și pe șeful forțelor armate ruse, generalul Valeri Gerasimov.

"Sângele este încă proaspăt", spune el, arătând spre cadavrele din spatele său. "Au venit aici ca voluntari și mor pentru ca voi să puteți sta ca niște pisici grase în birourile voastre de lux".

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Ionut Sisu
Ionuț Șișu scrie pentru Wall-Street.ro din anul 2011, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef adjunct . El și-a început activitatea în presă în 2007, în departamentul de limbă engleză al Mediafax monitorizare. În perioada 2008-2009, Ionuț a acoperit domeniile piețe de capital și finanțe personale în cadrul Business Standard, publicația de afaceri a trustului Realitatea-Cațavencu. După o scurtă perioada de timp în cadrul Corect...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri