Primele rachete franceze cu rază lungă de acţiune SCALP, despre care preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat că vor fi furnizate Ucrainei, au sosit deja în această ţară, a precizat o sursă militară franceză la summitul NATO de la Vilnius, relatează agenţiile AFP şi Reuters, citate de Agerpres.

"Primele rachete au fost livrate în timp ce preşedintele nostru anunţa" furnizarea lor, a declarat oficialul francez, adăugând că aceste rachete vor fi integrate pe avioane de concepţie sovietică ale armatei ucrainene, la fel ca rachetele identice Storm Shadow deja oferite Ucrainei de Marea Britanie.

SCALP este denumirea franceză a rachetei Storm Shadow, dezvoltată în comun de Franţa şi Marea Britanie şi care are o rază de acţiune de peste 250 de kilometri. Guvernul britanic a anunţat livrarea acestor rachete către Ucraina la începutul lunii mai, de atunci armata ucraineană folosindu-le pentru atacuri asupra unor ţinte ruseşti din spatele liniei frontului.

Rusia a anunţat săptămâna trecută capturarea unei rachete Storm Shadow, care aparent a funcţionat defectuos şi s-a prăbuşit aproape intactă într-o zonă din Ucraina controlată de armata rusă. Alte rachete de acelaşi timp au fost doborâte de antiaeriana rusă, dar multe şi-au atins ţinta cu precizie, inclusiv în atacul asupra podului strategic Ciongar care leagă Crimeea de provincia Herson.

Conform sursei militare franceze citate mai sus, Parisul nu consideră furnizarea unor asemenea rachete către Ucraina o escaladare, dat fiind că Rusia foloseşte în războiul pornit contra acestei ţări rachete care au o rază de acţiune chiar şi mai mare. Respectiva sursă nu a precizat numărul rachetelor de acest fel pe care Franţa la va oferi Ucrainei, menţionând doar că va fi un număr "semnificativ".

O altă sursă diplomatică franceză, citată de Reuters, a susţinut că ar fi vorba despre circa 50 de rachete. Potrivit revistei specializate "Apărare şi Securitate Internaţională", armata franceză are în stoc mai puţin de 400 de rachete SCALP.

Livrarea acestor rachete răspunde celor trei criterii definite de Franţa în ajutorul militar pe care-l oferă Ucrainei în războiul cu Rusia, şi anume "să fie utile în luptă" pentru ucraineni, "să nu escaladeze" conflictul şi "să nu slăbească capacitatea Franţei de a se apăra", indică prima sursă franceză de la summitul NATO de la Vilnius.

Conform acestui oficial, rachetele SCALP vor permite "reechilibrarea" raportului de forţe în faţa "capacităţilor de lovire ruseşti la sute de kilometri", iar Ucraina a promis, la fel ca în cazul celorlalte arme occidentale ce i-au fost oferite, că le va utiliza numai "în interiorul frontierelor sale recunoscute internaţional".

De partea sa, Rusia a ameninţat cu "contra-măsuri", neprecizate, după anunţul preşedintelui Macron despre transferul unor rachete SCALP în Ucraina.

Sursa foto: Shutterstock / Andrey Vyrodov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri