O măsurare punctuală a temperaturii apei din largul coastelor statului american Florida a indicat că aceasta a depăşit valoarea de 38°C timp de câteva ore luni seara, o temperatură asociată în mod normal cu cea a apei folosite într-o cadă de baie şi care ar putea reprezenta un nou record, informează AFP, conform Agerpres.

Această măsurare punctuală trebuie diferenţiată însă de valorile medii utilizate în general, la scara unei mări. Ea a fost realizată de o singură baliză, situată la aproximativ 60 de kilometri sud-vest de oraşul Miami. Temperatura a fost înregistrată la adâncimea de 1,5 metri.

Această valoare ilustrează totuşi o tendinţă îngrijorătoare ce a fost observată în apele din regiune. De mai multe săptămâni, apele din jurul extremităţii sudice a statului Florida înregistrează temperaturi foarte ridicate, de peste 32°C.

Valoarea detectată de baliza de măsurare, amplasată în Golful Manatee, a depăşit 37,7°C între orele locale 17:00 şi 20:00, conform datelor transmise de Administraţia Naţională Oceanică şi Atmosferică a Statelor Unite (NOAA). Iar la ora locală 18:00, temperatura a atins pragul de 38,3°C.

Recordurile de temperatură stabilite punctual la suprafaţa apei mării nu sunt repertorizate de o organizaţie oficială, a explicat pe reţelele de socializare Jeff Masters, meteorolog la Yale Climate Connections şi fost angajat al NOAA.

Dar, potrivit unui studiu ce datează din 2020, recordul era până acum de 37,6°C şi fusese stabilit în Golful Persic, în largul coastelor kuwaitiene, a subliniat acelaşi cercetător.

Totuşi, va fi dificil să se verifice exactitatea valorii înregistrate de acea baliză în largul Floridei, a avertizat el, întrucât ea era apropiată de zona de coastă şi ar fi putut fi influenţată de deşeurile organice prezente în apă. Vârful Peninsulei Florida găzduieşte Parcul Naţional Everglades, o vastă zonă mlăştinoasă care duce direct în mare şi care adăposteşte un ecosistem fragil.

Din cauza temperaturilor anormal de ridicate, coralii din regiune se confruntă deja cu "o criză severă" şi "mor într-un ritm alarmant", a declarat într-un comunicat organizaţia Coral Restoration Foundation.

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri