Unde magnetice de înaltă frecvenţă produse de Soare ar putea fi explicaţia pentru care temperatura atmosferei solare este de aproximativ 200 de ori mai ridicată decât temperatura de la suprafaţa astrului, conform unui studiu publicat la 17 iulie în Astrophysical Journal Letters, transmite Live Science.

Temperatura în straturile superioare ale atmosferei solare (coroana) poate depăşi 1,1 milioane de grade Celsius, în timp ce pe suprafaţa vizibilă a Soarelui, fotosfera, aflată cu 1.600 de kilometri mai aproape de reactorul de fuziune nucleară din nucleul stelei, este prin comparaţie relativ "răcoare" - aproximativ 5.500 de grade Celsius.

Supraîncălzirea coroanei este legată de principala sursă de căldură a Soarelui, nucleul în care se produc reacţii de fuziune nucleară. Modelele stelare sugerează că regiunile mai îndepărtate faţă de nucleul stelar ar trebui să fie mai reci - ceea ce nu este adevărat în cazul coroanei care este mult mai fierbinte decât fotosfera.

Oamenii de ştiinţă au presupus că un fenomen magnetic ar putea avea un rol important pentru a explica această situaţie. În cadrul noului studiu au fost observate o serie de mici oscilaţii rapide în structurile magnetice ale coroanei solare. Observaţiile au fost derulate prin intermediul sondei spaţiale Solar Orbiter, aparţinând Agenţiei Spaţiale Europene (ESA).

"De-a lungul ultimilor 80 de ani astrofizicienii au încercat să rezolve această problemă iar acum apar din ce în ce mai multe dovezi conform cărora coroana ar fi încălzită de unde magnetice", a declarat Tom Van Doorsselaere, astrofizician specializat în studiul plasmei de la Universitatea KU Leuven din Belgia şi co-autor al noului studiu.

În pofida faptului că este mult mai fierbinte decât fotosfera, coroana Soarelui este practic invizibilă cu excepţia eclipselor de Soare (atunci când Luna blochează fotosfera). Însă din poziţia în care se află, la aproximativ 42 de milioane de kilometri distanţă de Soare, sonda Solar Orbiter nu se confruntă cu astfel de probleme. Sonda foloseşte telescopul Extreme Ultraviolet Imager (EUI), operat de Observatorul Regal din Belgia, pentru a obţine imagini ale coroanei solare la rezoluţii înalte.

Sonda a surprins o serie de unde magnetice, mici oscilaţii rapide care traversează plasma coroanei solare la data de 12 octombrie 2022. Imediat echipa de cercetători a dorit să afle dacă aceste mici oscilaţii contribuie mai mult la încălzirea coroanei solare decât oscilaţiile mai lente şi de frecvenţă joasă descoperite anterior. Pentru a obţine acest lucru, cercetătorii au realizat o meta-analiză a studiilor solare deja existente.

În cadrul analizei cercetătorii au ajuns la concluzia că oscilaţiile de frecvenţă ridicată contribuie cu semnificativ mai multă energie pentru încălzirea coroanei solare decât oscilaţiile de frecvenţă joasă.

Pentru a confirma legătura dintre încălzirea coroanei şi undele magnetice de înaltă frecvenţă, oamenii de ştiinţă vor continua observaţiile asupra straturilor superioare ale atmosferei solare prin intermediul sondei Solar Orbiter.

Sursa foto: Pexels

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri