Atacul surpriză lansat sâmbăta trecută de gruparea islamistă Hamas din Gaza asupra Israelului a dat startul unui război care continuă să fie marcat de schimburi de focuri intense între cele două părţi, iar comunitatea internaţională şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la morţile civile şi la extinderea conflictului în regiune.

Premierul israelian, Benjamin Netanyahu, preşedintele Likud (Mişcarea Naţional-Liberală, de centru dreapta) şi rivalul său din opoziţie, Benny Gantz, liderul alianţei Albastru-Alb (centru) au anunţat că au convenit să creeze un guvern de urgenţă şi un cabinet de război pe durata conflictului, scrie Agerpres. În discursul său, premierul israelian a exprimat pentru prima dată clar intenţia Israelului de a "distruge" Hamas.

De asemenea, Ministerul de Interne israelian a anunţat amânarea pe termen nedefinit a alegerilor municipale prevăzute să se desfăşoare pe 31 octombrie, din cauza războiului.

Ministerul palestinian al Sănătăţii Publice a raportat joi că 51 de persoane au fost ucise în ultima oră după ce Forţele de Apărare ale Israelului (FDI, armata) au bombardat Gaza. Atacurile s-au soldat, de asemenea, cu 281 de răniţi în zona palestiniană aflată sub controlul Hamas.

Armata israeliană continua joi să bombardeze Fâşia Gaza ca reacţie la atacurile coordonate lansate la finalul săptămânii trecute de mişcarea islamistă palestiniană Hamas, pe care Israelul a promis să o ''distrugă'', relatează Reuters şi AFP.

Israelul a concentrat aproximativ 300.000 de rezervişti şi vehicule blindate la frontiera cu Fâşia Gaza.

Purtătorul de cuvânt al IDF, Jonathan Conricus, a declarat pe platforma X (fosta Twitter) că o ofensivă terestră va fi lansată asupra Fâşiei Gaza ''atunci când va fi oportun şi potrivit pentru obiectivele'' Israelului. El a adăugat că speră ca ziua de joi să fie mai liniştită întrucât ''este un drum lung şi foarte, foarte periculos în faţă''.

Prinţul moştenitor saudit, Mohammed bin Salman, şi preşedintele iranian, Ebrahim Raisi, au discutat telefonic despre războiul dintre Israel şi Hamas, a informat joi presa de stat saudită, primul apel de la o apropiere surpriză în martie între Riad şi Teheran, notează AFP.

Peste 338.000 de persoane au fost forţate să-şi părăsească casele în Fâşia Gaza, în stare de asediu şi bombardată de armata israeliană, potrivit Oficiului Naţiunilor Unite pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA), notează AFP.

Biden denunță atacurile Hamas

Preşedintele american Joe Biden a descris atacurile Hamas în Israel drept ''cea mai letală zi pentru Israel de la Holocaust'', cu prilejul unei mese rotunde cu reprezentanţi ai comunităţii evreieşti de la Washington de miercuri, relatează DPA.

Atacurile au fost "o campanie de pură cruzime", a spus Biden.

"Nu doar ură, ci pură cruzime împotriva poporului evreu. Şi aş spune că este cea mai letală zi pentru evrei de la Holocaust", a adăugat el.

Hamas a adus "nu numai teroare, ci rău pur" în lume, a mai spus Biden.

"Ultimele câteva zile au fost o reamintire solidă a faptului că ura nu dispare niciodată", a afirmat el.

Israelul a fost luat prin surprindere de atacul la scară mare al militanţilor Hamas din Fâşia Gaza în sudul ţării de sâmbătă şi a replicat printr-o campanie masivă de lovituri aeriene în enclava palestiniană. În jur de 1.200 de persoane şi-au pierdut viaţa de fiecare parte.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri