Directorul adjunct al Gazprom, Alexander Ananenkov, a spus ca "este nevoie de gazul provenind de la Sahalin-1 pentru alimentarea Orientului indepartat rusesc, iar planul de a exporta 8 miliarde de metri cubi pe an catre China ar provoca o penurie pe piata interna", potrivit NewsIn.

"Cererea in cele patru regiuni din Orientul indepartat se ridica la peste 15 miliarde de metri cubi", a mai declarat Ananenkov, la o intalnire a consiliului pentru dezvoltarea economica a Orientului indepartat rusesc, prezidata de catre premierul Mihail Fradkov. "Credem ca este necesar sa se emita o directiva si Sahalin-1 sa fie vandut companiei Gazprom, pentru a putea sa livram gaze regiunilor rusesti si sa nu se exporte gazul, asa cum propune Exxon Mobil", a spus Ananenkov, citat de agentiile rusesti.

Gazprom construieste o strategie de export pentru Asia pe baza proiectului gigant Sahalin-2, situat pe coasta ruseasca a Pacificului, si invoca alimentarea pietei interne pentru a-si mentine dominatia in exporturi, o strategie aplicata deja pentru Europa, apreciaza Reuters.

Gazprom a preluat controlul asupra Sahalin-2 de la Royal Dutch Shell si partenerii japonezi ai acestei companii, care au fost constransi sa vanda proiectul dupa o campanie de critici din partea oficialilor rusi, care amenintau cu retragerea licentei, mai scrie Reuters.

Citeste si:

Acordul a adus sub controlul Gazprom o mare uzina pentru producerea de gaz natural lichefiat, care este programata sa fie pusa in functiune anul viitor. Compania doreste sa dezvolte uzina pentru a alimenta piata de gaz lichefiat in dezvoltare rapida din Asia, insa inainte trebuie sa garanteze alimentarea optima a pietei interne.

Reprezentantii Gazprom au declarat, pentru Reuters, la inceputul acestei luni, ca poarta negocieri cu Exxon pentru cumpararea intregului volum de gaz produs pe Sahalin-1, proiect printre ai carui actionari se numara si Rosneft, companie controlata de statul rus, ONGC si un consortiu japonez, Sodeco. O sursa bancara a declarat ca Rosneft, un rival al Gazprom, ar dori sa-si mentina dreptul de a vinde gaz, chiar daca este produs in uzina de gaz lichefiat de la Sahalin-2, detinuta de Gazprom, scrie Reuters.