Autoritățile franceze au anunțat când va fi redeschisă una dintre cele mai emblematice clădiri din Paris, catedrala Notre-Dame, aceasta fiind închisă publicului după incendiul devastator din 2019, potrivit Euronews.

Catedrala Notre Dame din capitala Franței este de așteptată să-și redeschidă ușile pentru vizitatori și slujbele bisericești la sfârșitul anului 2024.

Proiectul de restaurare este în prezent pe cale să respecte termenul limită de redeschidere din 8 decembrie 2024 stabilit de președintele Emmanuel Macron imediat după incendiu. Din păcate, nu va fi pregătit pentru Jocurile Olimpice de la Paris, programate pentru vara anului 2024.

„Slujba mea este să fim gata să deschidem această catedrală în 2024, și o vom face”, declara în luna martie generalul de armată Georgelin, responsabil de proiectul de reconstrucție. „Luptăm în fiecare zi pentru asta și suntem pe un drum bun.”

Ministrul Culturii Abdul-Malak a spus că, deși catedrala va fi deschisă publicului, „nu înseamnă că toate lucrările de renovare se vor termina”. El a adăugat că „vor fi în continuare lucrări de renovare în 2025”.

Reconstruirea catedralei Notre Dame

Reconstituirea simbolului parizian a fost o sarcină complicată. A început în 2022, după mai bine de doi ani de muncă pentru a face monumentul suficient de stabil și sigur pentru ca artizanii să poată să înceapă lucrările de reconstrucție în condiții sigure.

Autoritățile au ales să reconstruiască capodopera de artă gotică din secolul al XII-lea, așa cum era înainte. Aceasta include recrearea turlei de 96 de metri înălțime originală încă din secolul al XIX-lea, aceata fiind proiectată de arhitectul Eugene Viollet-le-Duc.

Piesa centrală emblematică a catedralei, care s-a prăbușit în incendiu, va reapărea deasupra monumentului în acest an, într-un semnal puternic al renașterii sale.

„Întoarcerea turlei pe cerul Parisului va fi, după părerea mea, simbolul că câștigăm bătălia de la Notre-Dame”, a spus generalul Georgelin.

Se estimează că aproximativ 1.000 de oameni din Franța lucrează zilnic la restaurarea Notre-Dame.

„Avem de realizat o mulțime de lucrări diferite: cadrul, pictura, pietrele, bolta, orga, vitraliile și așa mai departe”, a explicat Georgelin.

Cum mențin parizienii viu interesul pentru catedrală

O expoziție numită „Notre-Dame de Paris: în inima șantierului” a fost deschisă la începutul acestui an, aducând un omagiu sutelor de artizani care lucrează la reconstrucție. Expoziția poate fi găsită într-o instalație subterană situată în fața catedralei iar intrarea este liberă.

Expoziția evidențiază operațiunile în desfășurare pentru restaurarea catedralei, prezintă experiența și abilitățile muncitorilor artizani, dar și câteva opere de artă salvate din incendiu.

Între timp, la Luvru, o expoziție despre „Catedrala Notre-Dame: de la origini la Viollet-le-Duc” va fi prezentată până pe 29 ianuarie 2024. Aceasta va oferi o prezentare condensată a istoriei catedralei prin intermediu a mai mult de 120 de lucrări.

Sursa foto: Wall-Street.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri