Sistemul de transport public din Chișinău va fi modernizat de două companii românești, una dintre acestea fiind coordonată de Eduard Dumitrașcu, românul pe care saudiții l-au angajat pentru construcția celui mai mare proiect de oraș inteligent din lume, investiție care se ridică la peste 500 miliarde de dolari.

Urban Scope în colaborare cu Asociația Română pentru Smart City și Biz Matters a anunțat lansarea proiectului ”Dezvoltarea Studiului de e-ticketing pentru Primăria Municipiului Chișinău”, un parteneriat strategic pentru dezvoltarea transportului public în Chișinău.

Proiectul vizează dezvoltarea Sistemelor Inteligente de Transport în Chișinău, ceea ce reprezintă un pas semnificativ în direcția modernizării infrastructurii de transport public și, totodată, primul proiect în consorțiu pentru Urban Scope și Asociația Română pentru Smart City în Republica Moldova.

Parteneriatul pentru derularea acestui proiect a fost stabilit pe 8 decembrie, în prezența primarului Chișinăului, Ion Ceban, fiind un moment important care marchează începutul dezvoltării unui nou sistem în transportul public din capitala Republicii Moldova.

Acest proiect ambițios, susținut prin finanțare europeană în cadrul Inițiativei de Dezvoltare a Transportului din Chișinău, se concentrează pe crearea unui sistem inteligent de e-ticketing.

Scopul acestui demers este de a aduce îmbunătățiri semnificative în viața comunității, prin facilitarea accesului la un serviciu de transport public mai eficient, adaptat tehnologic și centrat pe nevoile călătorilor.

Inovația stă la baza acestui sistem, care promite să transforme complet experiența călătorilor prin implementarea tehnologiei de ultimă oră pentru achiziția și utilizarea biletelor într-un mod simplu și eficient. Pe lângă îmbunătățirea experienței utilizatorilor, sistemul va contribui și la optimizarea operativă a transportului public, având un impact pozitiv asupra mediului.

Președinte Asociației Române pentru Smart City (ARSC), Eduard Dumitrașcu a declarat că acest proiect din Chișinău, realizat în colaborare cu Urban Scope și BizMatters Consulting, nu este doar o extindere a activității organizației dincolo de granițele României, ci și o demonstrație a experienței și competenței acumulate în domeniul dezvoltării urbane inteligente.

„Experiența noastră în România ne-a oferit o înțelegere profundă a provocărilor și oportunităților în transformarea orașelor în comunități inteligente, eficiente și orientate către nevoile cetățenilor. Această experiență este acum valorificată în Moldova. (...) Este un pas important în misiunea noastră de a promova orașe inteligente și sustenabile în regiune. (...). Acest proiect face parte din strategia organizației noastre de promovare a competențelor naționale în regiune și transformarea României într-un adevărat Hub Regional pentru Smart City”, a declarat, într-un comunicat remis redacției, Eduard Dumitrașcu, Președinte ARSC (foto).

Eduard Dumitrașcu(Sursa foto: ARSC)

Eduard Dumitrașcu, fondatorul ARSC, a dezvoltat conceptul de smart city în România. Recent, el a fost desemnat responsabil în cel mai mare proiect de Smart City din lume, în valoare de 500 miliarde dolari, dezvoltat în Arabia Saudită, fiind singurul român implicat într-un proiect de asemenea amploare.

Reprezentanții Urban Scope au explicat că acest proiect, parte a inițiativei ‘MOVE IT like Lublin’, finanțat de Uniunea Europeană, nu este doar o oportunitate de a implementa soluții tehnologice avansate, ci și o platformă de a modela viitorul mobilității urbane într-un mod care răspunde direct nevoilor și așteptărilor cetățenilor din Chișinău.

„Ne propunem să dezvoltăm un sistem de e-ticketing intuitiv și accesibil, care va simplifica și eficientiza experiența de călătorie pentru fiecare utilizator. Pe parcursul acestui proiect, ne vom concentra pe integrarea tehnologică, dar și pe adoptarea soluțiilor noastre la contextul specific al Chișinăului. Scopul nostru principal este de a asigura că fiecare etapă a proiectului este realizată cu grijă, precizie și în strânsă colaborare cu toți actorii implicați”, a declarat Radu Dragomir, CEO Urban Scope.

Această inițiativă vine cu o serie de avantaje pentru societate, transformând experiența călătorilor din Chișinău și contribuind la dezvoltarea infrastructurii de transport în beneficiul întregii comunități.

Asociaţia Română pentru Smart City (ARSC) este o organizaţie non-guvernamentală înfiinţată în 2016 cu scopul de a sprijini dezvoltarea oraşelor inteligente în România. ARSC, alături de peste 300 de membri şi parteneri încurajează inovaţia, digitalizarea şi noile tehnologii ca mijloace pentru transformarea comunităţilor locale în oraşe inteligente şi durabile, dezvoltând soluţii eficiente şi sustenabile pentru oraşele şi comunităţile din România.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri