Start-upul OpenAI a respins acuzaţiile aduse de Elon Musk potrivit cărora ar fi abandonat misiunea iniţială de a dezvolta o inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii şi nu al profitului, şi a precizat că miliardarul ar fi solicitat o fuziune între compania producătoare a ChatGPT şi Tesla, transmite Reuters, citat de Agerpres.

OpenAI a precizat într-o postare pe blogul companiei că respinge toate acuzaţiile aduse de Elon Musk.

În procesul intentat Statele Unite de reprezentanţii patronului Tesla se afirmă că directorul executiv al OpenAI Sam Altman şi un cofondator al OpenAI, Greg Brockman, l-au abordat iniţial pe Elon Musk pentru a înfiinţa o companie de sofware-uri open source (accesibile, modificabile, utilizabile şi redistribuibile de către toţi) şi non-profit, pentru a nu permite grupului Google să domine această tehnologie majoră. Elon Musk s-a implicat în finanţarea acestui start-up.

Concentrarea companiei susţinută în prezent de Microsoft pe obţinerea de bani a încălcat acest contract, au declarat avocaţii lui Elon Musk în procesul intentat la San Francisco. Aceştia au adăugat că firma a păstrat "un secret total" asupra designul GPT-4, cel mai avansat model al său de inteligenţă artificială.

Conform reprezentanţilor OpenAI, Elon Musk şi-ar fi dorit ca această companie să fuzioneze cu compania sa producătoare de automobile electrice, Tesla, şi ar fi distribuit un e-mail în care ar fi susţinut că start-upul ar trebui să "se alăture Tesla pe post de vacă de muls".

OpenAI susţine că această sugestie a venit după ce Musk şi compania au decis că următorul pas trebuia să fie înfiinţarea unei entităţi pentru profit, în 2017, pentru a genera capital pentru construcţia unei inteligenţe artificiale generale (AGI). Întreprinzătorul miliardar şi-a dorit atunci capitalul majoritar, controlul iniţial al consiliului de administraţie şi să fie CEO al OpenAI, conform companiei, care nu a fost de acord cu înfiinţarea entităţii pentru profit şi nici ca o singură persoană să ajungă să deţină controlul absolut asupra sa.

Elon Musk a co-fondat OpenAI în 2015, dar s-a retras din consiliul de administraţie al start-upului în 2018 şi a devenit unul dintre cei mai virulenţi critici ai săi. De asemenea, el conduce producătorul de vehicule electrice Tesla şi producătorul de rachete SpaceX şi a cumpărat Twitter cu 44 de miliarde de dolari în octombrie 2022. Elon Musk a creat în 2023 o companie proprie de inteligenţă artificială, xAI.

Anul trecut, antreprenorul Sam Altman a fost concediat de fostul consiliu de administraţie al OpenAI, care a declarat că a încercat să apere astfel misiunea companiei de a dezvolta o inteligenţă artificială în beneficiul umanităţii. Câteva zile mai târziu, Sam Altman, susţinut de Microsoft, s-a întors în companie alături de un nou consiliu de administraţie, din care făceau parte membrii săi iniţiali.

OpenAI plănuieşte să numească mai mulţi membri noi în consiliul de administraţie în luna martie, a relatat joi cotidianul The Washington Post.

ChatGPT, robotul conversaţional creat de OpenAI, a devenit aplicaţia software cu cea mai rapidă creştere din lume în şase luni de la lansarea sa în noiembrie 2022. De asemenea, a declanşat lansarea unor roboţi rivali de către Microsoft, Alphabet şi o sumedenie de startup-uri, care au profitat de această publicitate pentru a obţine finanţări de miliarde de dolari.

De la debutul său, ChatGPT a fost adoptat de companii pentru o gamă largă de sarcini, de la rezumatul documentelor până la scrierea de coduri informatice, declanşând o cursă între marile companii din sectorul tehnologiei pentru a lansa produse proprii bazate pe inteligenţa artificială generativă.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri