Preşedintele rus Vladimir Putin a confirmat pentru prima dată, duminică, că politicianul de opoziţie Aleksei Navalnîi urma să fie eliberat în cadrul unui schimb de prizonieri, chiar înainte de moartea sa, relatează dpa.

Putin a declarat la o conferinţă de presă la Moscova după victoria sa în alegerile prezidenţiale, însoţite de acuzaţii de manipulare, că deja îşi dăduse acordul ca Navalnîi să fie eliberat în schimbul unor cetăţeni ruşi închişi în state din Occident, conform Agerpres.ro.

"În ceea ce îl priveşte pe domnul Navalnîi, el nu mai este în viaţă. Este un eveniment trist", a afirmat Putin. "Din păcate, s-a întâmplat ce s-a întâmplat", a continuat Putin în legătură cu moartea opozantului rus. "Dar se întâmplă, nu ai ce să faci în această privinţă, asta este viaţa", a mai spus el.

Potrivit autorităţilor ruse, Navalnîi, 47 de ani, a murit într-o colonie penală din regiunea arctică pe 16 februarie.

Circumstanţele morţii sale nu au fost clarificate. În 2020, el a supravieţuit unei tentative de otrăvire.

Văduva sa, Iulia Navalnaia, susţine că soţul ei a fost ucis în penitenciar.

Leonid Volkov, fostul colaborator apropiat al lui Aleksei Navalnîi, a numit "cinică" declaraţia lui Putin făcută la o lună după moartea opozantului.

Putin, care a rostit duminică pentru prima dată numele lui Navalnîi de la moartea sa, şi-a ucis de fapt adversarul, a mai spus Volkov, descriindu-l pe Putin drept "o insectă care se hrăneşte cu sânge".

Preşedintele Germaniei refuză să îl felicite pe Putin; Londra îl consideră pe liderul de la Kremlin un "Stalin modern"

Preşedintele german Frank-Walter Steinmeier a declarat că nu îl va felicita pe preşedintele rus Vladimir Putin pentru realegere, a afirmat purtătoarea sa de cuvânt pentru ziarul berlinez Tagesspiegel, potrivit DPA.

"Nu va exista nicio scrisoare către Putin", a declarat purtătoarea de cuvânt Cerstin Gammelin, citată de publicaţie.

"Astăzi mă gândesc la oamenii din Rusia care luptă pentru libertate şi democraţie şi care trăiesc în pericol constant din partea regimului lui Putin. Nu îi vom uita pe aceşti oameni curajoşi", a transmis Steinmeier într-o postare de duminică pe platforma de socializare X, fostă Twitter.

Ministerul de Externe german declarase anterior tot pe X că "pseudo-alegerile din Rusia nu sunt nici libere, nici corecte, rezultatul nu surprinde pe nimeni".

"Regimul lui Putin este autoritar. El se bazează pe cenzură, represiune şi violenţă", a adăugat diplomaţia germană.

La alegerile prezidenţiale anterioare din Rusia, din 2018, Steinmeier l-a felicitat pe Putin, menţionează DPA.

La rândul său, secretarul britanic al apărării, Grant Shapps, l-a acuzat pe Vladimir Putin că se comportă ca "un Stalin modern", după ce, în urma alegerilor din Rusia, liderul de la Kremlin şi-a consolidat şi mai tare controlul asupra puterii după înăbuşirea oricărei opoziţii reale.

Ministrul de externe britanic, David Cameron, a declarat că alegerile nu au fost "libere şi corecte", după ce primele rezultate de duminică au arătat că Putin a câştigat aproape 88% din voturi.

Rezultatul, publicat de Comisia Electorală Centrală a Rusiei, ar fi un record pentru Putin, care îşi prelungeşte puterea, ce durează de aproape un sfert de secol, cu încă un mandat de şase ani la Kremlin.

Putin, care a salutat victoria sa ca un indiciu al "încrederii" şi "speranţei" în el, s-a confruntat cu concurenţa a doar trei candidaţi, care nu i-au criticat guvernarea şi nici invazia din Ucraina. Toţi contracandidaţii autentici au fost împiedicaţi să participe la vot.

Principalul opozant, Aleksei Navalnîi, a murit într-o închisoare arctică luna trecută, iar alţi critici sunt fie în închisoare, fie în exil.

Între timp, monitorizarea independentă a alegerilor a fost extrem de limitată, Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nefiind invitată să aibă observatori la scrutin, care a durat de vineri până duminică.

Sursa foto: shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri