Casa Albă a anunţat că i-a cerut agenţiei spaţiale americane (NASA) să definească un sistem de referinţă al timpului lunar pentru a răspunde astfel nevoilor generate de misiunile de explorare spaţială, al căror număr a devenit tot mai mare în ultimii ani, informează AFP.

Directorul Oficiului de Politici pentru Ştiinţă şi Tehnologie (OSTP) a cerut NASA să propună un plan, până la sfârşitul anului 2026, pentru a stabili un timp lunar coordonat ("Coordinated Lunar Time"), conform Agerpres.ro.

"În contextul în care NASA, companii private şi agenţii spaţiale din întreaga lume lansează misiuni spre Lună, Marte şi dincolo de acestea, este important să stabilim standarde temporale pentru siguranţă şi precizie", a declarat directorul OSTP, Steve Welby, într-un comunicat.

El a subliniat că "timpul curge diferit" în funcţie de poziţia noastră în spaţiu. Acolo unde gravitaţia este mai puternică, timpul pare să treacă mai încet, cum ar fi în apropierea corpurilor cereşti", a spus el.

"O definiţie coerentă a timpului adoptată de diferiţii operatori din domeniul spaţiului este esenţială" pentru a putea naviga, a comunica şi a urmări dispozitivele spaţiale cu o mai mare precizie, a adăugat Steve Welby.

Potrivit Casei Albe, obiectivul este acela de a lega Timpul Lunar Coordonat (CLT) de Timpul Universal Coordonat (UTC), care este folosit ca referinţă pe Pământ pentru a seta ceasurile.

"Aşa cum timpul terestru este reglat de un set de ceasuri atomice pe Pământ, un set de ceasuri pe Lună ar putea regla timpul lunar", precizează comunicatul de presă al OSTP.

Casa Albă i-a cerut agenţiei spaţiale americane să colaboreze cu Departamentele de Stat, Comerţ, Apărare şi Transporturi pentru a îndeplini această misiune.

NASA intenţionează să trimită astronauţi pe Lună începând din anul 2026, cel mai devreme, în cadrul misiunilor Artemis.

Sursa foto: JLStock / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri