Enel va rata tinta de a inceta sa mai foloseasca petrolul drept combustibil in 2010 in jumatate din uzinele grupului si de a trece la productia pe baza de carbune, deoarece compania se lupta inca sa obtina aprobarea oficila pentru aceste planuri, informeaza Reuters, citat de NewsIn.
Conducerea Enel sustine ca transformarea vechilor uzine pe baza de petrol in uzine "curate", pe baza de carbune, ar contribui la diversificarea ofertei energetice italiene si la scaderea facturilor la electricitate, care sunt cele mai mari din Europa, scrie Reuters. Cu toate acestea, principalele doua proiecte ale companiei au fost afectate de intarzieri.

"Este clar ca este imposibil sa mai pastram 2010 drept tinta pentru trecerea, in proportie de 50%, la productia pe baza de carbune", a spus seful principalelor proiecte de infrastructura ale Enel, Ennio Fano, intr-un interviu pentru Reuters. In ciuda cererilor unor ecologisti, de a opri trecerea la carbune, Enel va continua sa sustina planul de a obtine jumatate din productia de electricitate din carbune si de a inceta sa mai foloseasca petrol in anii urmatori, cel mai devreme in 2012, a mai spus Fano.

"Nu exista alternative pentru trecerea la carbune. Nu are sens, nici din punct de vedere ecologic, nici economic, sa transformi toate uzinele din Italia pentru folosirea de gaze", a spus reprezentantul Enel, intrebat daca Enel ar putea trece la folosirea de gaz, in cazul in care nu obtine aprobarea pentru trecerea la carbune.

Noua tinta va depinde in mare parte de permisiunea guvernamentala pentru trecerea la folosirea carbunelui in uzina de la Porto Tolle, cu o capacitate de 2.000 de megawatti, operatiune in valoare de 1,5 miliarde euro, transformare care este deja sprijinita de autoritatile locale.

"Daca primim un raspuns favorabil din partea ministerului mediului pana la sfarsitul acestui an, putem face transformarea la Porto Tolle pana in 2012 si sa ajungem ca 42-43% din electricitate sa fie generata in uzine pe baza de carbune. Acest lucru depinde, insa, de o decizie guvernamentala", a adaugat Fano.

In timp ce uzina de la Porto Tolle asteapta aprobarea oficiala, Enel a suspendat alte planuri de transformare, inclusiv a unui proiect cu o capacitate de 1.200 megawatti in Calabria si a unuia similar in Toscana. Productia uzinelor pe baza de carbune detinute de Enel s-a ridicat, in 2006, la 27% din totalul productiei de electricitate a companiei. Ministrul mediului din Italia, Alfonso Pecoraro Scanio, este impotriva productiei pe baza de carbune din cauza emisiilor ridicate de dioxid de carbon. Enel sustine ca noua tehnologie folosita in transformarea uzinelor permite reducerea emisiilor de dioxid de carbon, de alte gaze si de praf.

Enel a mai anuntat ca a redus emisiile pe kilowatt/ora cu 20% de la nivelul anului 1990, in conditiile in care emisiile per total in Italia au crescut si ca trecerea de la Porto Tolle si in cadrul unei uzine similare in apropierea Romei ar aduce reducerea la 25-30%.

Enel este cel mai mare producator italian de electricitate pe baza de carbune, cu o capacitate totala de 5.000 MW pentru acest tip de productie. Alte companii de electricitate spun ca tehnologia pentru productia "curata" pe baza de carbune este prea costisitoare.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri