Saptamana trecuta, Bursa de la New York a inregistrat un nou record intr-una dintre cele mai bune zile de tranzactionare.
Acest lucru s-a putut observa in saltul indicilor Dow Jones pentru companiile industriale si S&P 500 cu cate doua puncte procentuale fiecare. „Este o zi memorabila pentru NYSE”, spunea Brian Williams intr-un interviu acordat postului NBC.

In dimineata urmatoare, intreaga presa mondiala a prezentat si a laudat acest record. Cotidianul Wall Street Journal scria pe prima pagina: „Indicele Dow a depasit un prag-record fara nici un avertisment”. Joi, indicele Dow Jones a depasit pragul de 14.000 de puncte pentru prima data, inainte sa inchida la 13.971.

Din punct de vedere tehnic, acest record este absolut corect, dar privind prin prisma analizei fundamentale acest fenomen nu a fost predictibil. In fapt, atentia care i-a fost data in mod special acestui eveniment face referire la modul in care Statele Unite au devenit foarte sensibile „bulele” speculative, potrivit IHT.

Tendinta de crestere a preturilor actiunilor de pana acuma nu trebuie sa surprinda pe nimeni. Aproape toate preturile cresc de-alungul timpului, si asta datorita inflatiei. In fiecare an Guvernul Statelor Unite emite din ce in ce mai multa moneda, ceea ce ridica preturile masinilor, caselor si nu in ultimul timp al actiunilor la bursa. E normal ca acest lucru sa creasca la randul lui si veniturile populatiei.

Indicele S&P 500, care este mult mai exact decat indicele Dow, a inchis joi la valoarea de 1,549.37, cu 1,4 procente mai mult decat valoarea inregistrata in martie 2000. In timp ce aproape toate au crescut in Statele Unite in ultimii 7 ani, pretul painii a crescut de 13 ori, comparabil cu cotele actiunilor. Asadar, daca trebuie sa vorbim despre preturile de la bursa, putem sa ne referim la intregul cos de bunuri de consum. In prezenta inflatiei, orice investitie poate parea ideala, deoarece tinde sa se aprecieze continuu. Aceasta greseala, impreuna cu o atentie sporita din partea publicului poate preveni o posibila supraapreciere a actiunilor.

Pentru a evalua cat mai sigur o investitie trebuie sa scoatem din calcul distorsiunile cauzate de inflatie. Astfel se poate observa valoarea reala a investitiei, neluand in calcul cifrele afacerii. Un exemple bun este acela de pe piata imobiliara americana, unde un imobil din New York era vandut in 1997 la acelasi pret pe care-l avea si in 1988, caz in care, daca luam in calcul si evolutia inflatiei, valoarea lui a scazut cu 31 procente. Totusi, acest lucru a luat o intorsatura in anul 2002, cand valoarea lor a a avut o ascensiune brusca.

Luand in considerare toate acestea, putem spune ca bursa new-yorkeza a traversat multe perioade grele, si asta din cauza „bulelor” create de ingeniozitatea jucatorilor profesionisti si de inconstienta amatorilor lacomi.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Internațional »


Setari Cookie-uri